Melder ud: Denne dag stopper importen af russisk olie

Foto: Shutterstock

Importen af russisk olie lakker mod enden.

Et af de helt store problemer for EU siden invasionen af Ukraine begyndte 24. februar, er den store afhængighed af russiske energikilder, særligt gas og olie.

Priserne på både olie og gas er steget siden krigens start. Trods dette, så har EU i de seneste uger arbejdet hen imod at kunne gøre sig uafhængig russisk olie. Det vil i praksis betyde, at man fjerner en stor del af af den råolie, der forbruges blandt EU-landene.

Læs også

Stort nedbrud i hele landet

I dag har EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen i en tale til EU-Parlamentet i Strasbourg, fremlagt den sjette sanktionspakke fra EU mod Rusland. Her sagde hun blandt andet ifølge Berlingske, at “Putin skal betale en høj pris for sin aggression i Ukraine.”

Helt konkret, så skal importen af russisk olie stoppe inden for de næste seks måneder. Det vil sige senest omkring 1. november.

Rusland står for at levere omkring 25 procent af EUs råolie, viser tal fra Eurostat. Dermed er det ¼, som nu skal erstattes. Som ventet indeholder sanktionspakken dermed ikke et totalforbud mod køb af russisk energi.

Det har Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, længe opfordret til, da han mener, at det store forbrug af russisk olie i EU er med at til finansiere Putins militære aktioner.

De baltiske lande og Polen har også tilsluttet sig denne påstand, og er altså klar til et totalforbud. Dog har blandt andet Tyskland været lidt tilbageholdende, da man gerne vil have et ordentligt alternativ først. Det kunne tyde på, at EU har samme plan.

Læs også

Vil ikke være med mere: Rusland trækker sig

 

 

Dagens Gossip