Melder ud: Kartoflen er truet

Foto: Shutterstock

Ifølge en forsker fra Aarhus Universitet, så er en stigende resistens over for anti-skimmelmiddel bekymrende, og kan i værste fald true kartoflen.

Nu er der ikke længe til at der igen kan købes nye danske kartofler rundt om i landet. De første er som ofte klar i løbet af april måned, og sælges for relativt høje beløb i starten.

I år er der dog en trussel mod kartoffelvæksten, oplyser Aarhus Universitet ifølge B.T.

Læs også

Læge advarer: Derfor skal du ikke tjekke din telefon om morgenen

For i august 2022 blev det rapporteret, at kartoffelskimmel var svært at bekæmpe flere steder i Danmark.

Virkningen af bekæmpelsesmidlet REVUS, også kendt som mandipropamid, var varierende og i mange tilfælde langt lavere end forventet.

Det er ikke godt nyt, for REVUS er en stor og vigtig del af det forebyggende arbejde med hensyn til bekæmpelse af kartoffelskimmel. Hvis REVUS ikke længere er effektivt, så frygter man for yderligere resistens over for andre skimmelsygdomme.

»Vi har nu identificeret den genotype, der er resistent over for mandipropamid. Der er sandsynligvis sket en mutation i en tidligere kendt genotype ved navn EU43, som har udløst den nedsatte følsomhed overfor mandipropamid,« lyder det fra seniorrådgiver ved Institut for Agroøkologi Jens G. Hansen, som tilføjer:

»EU43 blev først fundet i et lavt niveau i Danmark i 2018, men frem til 2021 er forekomsten af denne genotype steget gradvist op til 21 % af den samlede population. I 2022 indsamlede vi i alt cirka 250 isolater, nogle indsamlet strategisk i mange marker som dna på FTA-kort til genotypebestemmelse, ligesom vi har gjort tidligere år.«

Indtil 2021 blev EU43-varianten kun fundet i Danmark, men EuroBlight-netværket vil følge udbredelsen og udviklingen af denne nye variant over hele Europa.

Læs også

Tricket går viralt: Så nemt kan du undgå kondens på vinduet

 

 

Dagens Gossip