Melder ud: Sker dette med Putin, så er det en krigserklæring

Skrevet af Mathias Nielsen

23/03/2023
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Næstformanden for Ruslands sikkerhedsråd reagerer nu på en tysk ministers udtalelse.

Dagens topnyheder

Hvis den russiske præsident, Vladimir Putin, bliver anholdt i udlandet som følge af en arrestordre fra Den Internationale Straffedomstol (ICC), så vil det af Rusland blive opfattet som en "casus belli", en årsag til at gå i krig.

Sådan lyder meldingen fra tidligere præsident og nuværende næstformand for Ruslands sikkerhedsråd, Dmitrij Medvedev.

- Lad os forestille os - selvfølgelig er det en situation, der aldrig kommer til at ske - men lad os forestille os, at det rent faktisk er sket. En siddende præsident for en atommagt kommer til eksempelvis Tyskland og bliver anholdt. Hvad er det? Det er en krigserklæring mod Den Russiske Føderation, udtaler Medvedev ifølge Ritzau.

Udtalelsen kommer i forlængelse af en kommentar fra Marco Buschmann, som er Tysklands justitsminister.

Buschmann udtalte, at Tyskland er nødt til at efterleve beslutningen fra ICC og anholde Putin, hvis han begiver sig ind på tysk territorium.

ICC udstedte sidste fredag en arrestordre på Putin som følge af krigen i Ukraine, hvor ICC beskylder Putin for at være ansvarlig for krigsforbrydelser.

Da luften mellem Vesten og Rusland er særdeles kold, så er det formentlig ikke særlig realistisk, at Putin vil blive anholdt i hverken Tyskland eller et andet europæisk land.

Putin har siden krigens begyndelse primært opholdt sig i Rusland, hvilket formentlig ikke ændrer sig.

I juni sidste år var Putin i Tajikistan og Turkmenistan, hvilket var første gang siden krigen begyndelse, at Putin forlod Rusland.