Mere end 500.000 danskere får skattelettelse - men først om to år

Skrevet af Nicolai Busekist

02/12/2023
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Mere end 500.000 danskere kan se frem til en skattelettelse, men den træder først i kraft om to år.

Mest læste i dag

Troels Lund Poulsen har taget over som formand for Venstre efter Jakob Ellemann-Jensen, der har trukket sig fra politik. Derfor var det ham, der stod for at præsentere de skattelettelser, som partiet havde kæmpet for.

Da han præsenterede de nye skattelettelser, kaldte han dem 'et skulderklap til det arbejdende Danmark'. I samme ombæring blev det også afsløret, at der var tale om skattelettelser for i alt 6,75 milliarder kroner.

Faktum er dog, at det ikke var alt, der blev lagt frem på bordet, da SVM-regeringen i november fremlagde en ny skattereform. Faktisk er der en ganske vigtig ting, som den nye Venstre-formand endte undlod eller glemte at fortælle noget om.

Ganske vist er der skattelettelser på vej til de danskere, der går på arbejde. Det kan de derfor glæde sig over - og tilsyneladende også i et stykke tid. De kommer nemlig til at vente to år på de lovede skattelettelser.

Ifølge B.T. kommer omkring 570.000 danskere til at vente mindst to år på deres skattelettelse. Det skyldes, at der it-mæssigt skal være styr på tingene først.

På nuværende tidspunkt kan Skatteforvaltningens it-systemer ikke udbetale danskernes penge. Årsagen til dette er, at den nuværende topskat bliver ændret til tre trin. Fremover kommer den til at bestå af en ny mellemskat, en ny topskat og en ekstra topskat (kendt som top-topskatten).

B.T. har været i kontakt med Skatteministeriet, der i en e-mail skriver, at 'det er en kompleks it-udviklingsopgave, der forventes at tage et år'.

Det seneste skatteudspil fra SVM-regeringen betyder, at næsten to millioner danskere står til at få sat deres marginalskat ned med i gennemsnit 1,5 procentpoint. For mange vil det være et mærkbart beløb, da det svarer til cirka 2.100 kroner om året per voksen dansker.

Men det er langt fra alle danskere, der allerede fra næste år kan glæde sig over at få del i de nye skattelettelser, som er blevet præsenteret af regeringen.

Omtrent 280.000 danskere har en indkomst, der gør, at de skal betale den nye mellemskat. Hertil er der også 290.000 danskere, der fremover skal betale topskat. Denne gruppe af arbejdende danskere kommer til at vente i op til to år, før de ser noget til den nye skattelettelse.