Merkel pryder tyske valgplakater uden at være kandidat

Skrevet af admin

21/05/2014

Dagens topnyheder

- Kære CDU. Vi viser vores spidskandidat. Hvor er Jeres egentlig henne?

Dette drilske spørgsmål stiller de tyske socialdemokrater i SPD på valgplakaterne deres kristeligt demokratiske regeringspartner i slutspurten op til søndagens EU-parlamentsvalg.

For mens SPD i den tyske EU-parlamentsformand Martin Schulz har en fælleseuropæisk spidskandidat, pryder hans konservative pendant, Luxembourgs tidligere regeringschef Jean-Claude Juncker, ingen af CDU's valgplakater.

I stedet er det CDU's formand, forbundskansler Angela Merkel, som både i tv-reklamer og på valgmøder og valgplakater rundt om i EU's største land smilende proklamerer, at "Europa er godt for vores land, for de vigtigste ting opnår man kun i fællesskab".

- Det viser, hvor lidt de tyske partier forholder sig til EU-politikken i valgkampen, siger Michael Kaeding, professor for Europa-politik ved Universitetet Duisburg-Essen, og fortsætter:

- Ligesom i forbundsdagsvalget satser CDU på sit stærkeste kort. Det fremmer næppe forståelsen for EU-valget, men sådan gør man valgkampen personlig.

Kansleren står dog slet ikke på stemmesedlen.

- Damen, som man for øjeblikket kan se på valgplakaterne i Tyskland, er slet ikke kandidat til Europaparlamentet, konstaterede hendes vicekansler, SPD-formand Sigmar Gabriel, tidligere på ugen på et pressemøde.

Bortset fra de spydige bemærkninger har regeringspartnerne undladt at angribe hinanden i en valgkamp, hvor deres budskaber stort set er ens:

CDU vil arbejde for et "Europa med flere job og vækst", mens SPD er "for et Europa med vækst, ikke med stilstand".

Efter forbundsdagsvalget for syv måneder siden indgik de politiske rivaler et fornuftsægteskab. Dengang aftalte man, at valgkampe ikke må ødelægge regeringssamarbejdet.

Enkelte gange er SPD dog røget i totterne på regeringsfællerne fra CSU, fordi CDU's bayerske søsterparti har rettet personangreb mod blandt andre Martin Schulz.

Professor Kaeding tror dog ikke, at den store koalition er årsag til den blodfattige valgkamp:

- Det skyldes snarere, at det er kort tid siden, vi har haft forbundsdagsvalg, og at regeringen alt i alt får en meget positiv modtagelse. Så modsat hvad vi normalt oplever ved europavalg, bliver regeringspartierne næppe straffet. De er stadig på honeymoon.

Borgfreden kan dog hurtigt være slut.

Hvis socialdemokraterne vinder valget, vil Martin Schulz gøre krav på posten som kommissionsformand.

Ifølge Lissabontraktaten skal dette ske "under hensyntagen" til EU-parlamentsvalget. Men Merkel har sagt, at det ikke sker pr. automatik, når stats- og regeringscheferne skal finde en kandidat.

Hende vicekansler, Sigmar Gabriel, er til gengæld overbevist om, at "den, som vinder, bliver kommissionsformand".

/ritzau/