Merkel ventes at koble Rusland-sanktion med våbenhvile

Mens Rusland i denne uge markerer årsdagen for den omstridte annektering af Krim, venter man i Bruxelles på, om Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, og Frankrigs præsident, François Hollande, vil skærpe tonen omkring EU’s sanktioner mod Rusland.

De mest effektfulde af sanktionerne står til at udløbe i juli. Og det er reelt op til Merkel og Hollande at afgøre, om de allerede nu skal forlænges.

Merkel og Hollande var EU-landenes chefforhandlerne på Minsk-aftalen, der har ført til en skrøbelig våbenhvile i Ukraine.

Diplomater fra flere andre lande giver udtryk for, at de to kan forvente opbakning fra resten af EU-kredsen, hvis de ankommer til Bruxelles med et fælles oplæg.

I de udkast til konklusioner, som er blevet lækket forud for topmødet, er der indtil videre et tomt afsnit om sanktionerne.

Flere EU-kilder i Bruxelles tvivler på, at afsnittet vil blive fyldt ud med en beslutning om, at sanktionerne skal skærpes, lempes eller forlænges allerede nu.

I stedet ventes lederne at sende et tidligt signal om, at sanktionerne tidsmæssigt bør følges med Minsk-aftalen, som løber helt frem til 31. december i år.

Det skal i givet fald markere, at EU ikke er parat til at lempe sanktionerne, før man har sikkerhed for, at Minsk-aftalen bliver overholdt, og Ukraines grænser respekteres.

Hvis Merkel og Hollande vælger den model, ventes den formelle beslutning om at forlænge sanktionerne at kunne træffes på næste topmøde i juni.

Det kan give EU-landene mere tid til at få faktuel viden om udviklingen i Ukraine - og dermed bedre mulighed for at vurdere Ruslands opførsel og reelle intentioner om fred.

Rusland har flere gange tidligere skruet op og ned for handlinger og retorik i konflikten om Ukraine, netop som EU-lederne har holdt møder i Bruxelles.

Siden Minsk-aftalen blev indgået i februar har begge parter meldt om overtrædelser af våbenhvilen, og tidligere på ugen blev tre ukrainske soldater meldt dræbt og fem såret - angiveligt forårsaget af en landmine og skud fra russiske oprørere.

Ud over våbenhvilen indebærer Minsk-aftalen også en tilbagetrækning af tunge våben fra det østlige Ukraine, hvor over 5000 er dræbt det seneste år.

Observatører fra Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa, OSCE, har dog hidtil kun afgivet forsigtige meldinger om tegn på, at de tunge våben bliver trukket tilbage fra frontlinjen.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip