Meteorologer advarer: Bombecyklon på vej mod Europa

Skrevet af Emil Martesen

28 uger siden

|

01/11/2023
Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons
I skrivende stund har en bombecyklon retning mod Europa.

Dagens topnyheder

Europa står på tærsklen til en vaskeægte bombecyklon, som eksperterne ikke lægger skjul på kunne være en af de mest intense storme i nyere tid.

Det oplyser Washington Post .

Men det stopper ikke her.

De britiske meteorologer har også døbt bombecyklonen, Ciarán, og de løfter sløret for, at det ikke blot er en storm i en tekop: 

"Dette er en storm, vi skal tage alvorligt. Den har potentiale til at forårsage betydelige skader". 

Stormens oprindelse kan spores tilbage til en koldfront, der nylig har strøget over den østlige del af USA. Denne koldfront har koblet sig til en lavtrykszone øst for New England og forventes at intensiveres i en hidtil uset hastighed.

Men hvad gør Ciarán til en 'bombecyklon'? Ifølge klimaforsker Ed Hawkins fra University of Reading er kriteriet for denne betegnelse, at stormens centrale lufttryk skal falde med 24 millibar inden for 24 timer. 

Og Ciarán er skam endnu værre:

Ciarán forventes at opnå det på bare 12 timer", siger han og tilføjer, at dette kunne gøre den til en af de stærkeste storme, der har ramt England de sidste 200 år. 

Med udsigt til kraftig regn, store bølger og voldsomme vinde, der vil påvirke ikke kun Storbritannien, men også resten af Europa, så er der for alvor lagt i kakkelovnen til voldsomt vejr, der kan byde på vindstød af svimlende 105 og 130 km/t.