Mette F: Ny lufthavnskontrol skal være målrettet

- Har du pas, spørger den kvindelige betjent en ung mand, der som den første træder ind i terminalen.

Eftermiddagsflyet fra Wien er ankommet til Københavns Lufthavn i Kastrup, og den unge mand stirrer forfjamsket på det usædvanlige fremmøde ved gate A4.

Tre politifolk udfører stikprøvekontrol af de rejsendes legitimation, mens landets justitsminister med tilhørende embedsfolk og et større udvalg af overordnede fra ordensmagten har taget opstilling for at besigtige arbejdet.

- Wien har en del forbindelser til arabiske lande, fortæller en mandlig betjent til ministeren.

- Danskere, svenskere og østrigere er uinteressante. Alt andet er interessant, påpeger han.

Politiet er på udkig efter alle typer af ulovligheder, men det overskyggende fokus er på illegal indrejse.

Og fredag førstebehandles et lovforslag, som skal udvide politiets beføjelser i kontrolarbejdet.

Blandt andet skal politiet have adgang til flyselskabernes passagerlister, ligesom der skal være bedre mulighed for at kontrollere passagerer, der ankommer fra andre lande i Schengen-samarbejdet.

Denne gruppe udgjorde tredje fjerdedele af de 25 millioner passagerer, der sidste år ankom til lufthavnen.

- Så snart vi får lukket et hul, kommer der et nyt, konstaterer Københavns politidirektør, Thorkild Fogde, som ledsager ministeren under besøget.

- I en periode var der stor illegal trafik fra Malpensa (lufthavn i Milano, red.), og andre gange kan det være Rom eller Barcelona, tilføjer han.

Foruden stikprøverne foretages størstedelen af kontrollen ved indgangen til terminalens C-finger, hvor især interkontinentale passagerer stiger om bord.

I løbet af det kommende år skal en del af paskontrollen omdannes til automater, som passagererne selv skal betjene. Det skal give politiet frihed til at målrette kontrollen mod mistænksomme passagerer.

- Der sidder to rumænere og en somalier ude bagved, som ankom med syv kufferter fuld af khat. Så sig til, hvis der er nogen, der mangler salat, spøger en betjent.

- Og det troede, de ikke ville blive opdaget, lyder det vantro fra ministeren, inden Thorkild Fogde gør status.

- Vi synes, det er lykkedes at løfte grænsekontrollen mærkbart i lufthavnen de seneste år, vurderer han.

- Men vi bliver også udfordret at stigende passagertal og flere omrejsende kriminelle.

Netop derfor mener Mette Frederiksen, at det er nødvendigt at give politiet flere beføjelser, selvom ordene "overvågning" og "retssikkerhed" går igen blandt høringssvarene til forslaget.

- Langt de fleste rejser ind og ud af Danmark er på vej på arbejde eller på ferie, og derfor skal vi målrette vores kontrol, så vi er bedre til at fange dem, der kommer her illegalt eller i forbindelse med menneskesmugling, argumenterer hun.

Spørgsmål: Men selv i en målrettet kontrol, bliver der udtaget folk, der ikke har gjort noget forkert. Er du sikker på, at effekten af tiltaget kan retfærdiggøre det indgreb?

- Det er altid en balancegang, og jeg har ikke noget mål om, at vi overvåger mere end højest nødvendigt. Der vil være folk, der bliver udtaget, selvom de har rent mel i posen, og derfor skal vi gøre det så intelligent som muligt, fastslår justitsministeren.

/ritzau/

Top partnere


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip