Mette Frederiksen: Så tæt er asylstramninger på grænsen

Skrevet af admin

05/11/2014

Dagens topnyheder

Regeringens lovforslag til stramninger på asylområdet nærmer sig delvist kanten af grænsen for, hvad internationale konventioner tillader.

Det siger justitsminister Mette Frederiksen (S) onsdag i Folketingets spørgetid efter et spørgsmål fra Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg.

Dermed præciserer hun nu regeringens linje i sagen. Det sker, efter at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) tirsdag sagde, at hun ikke ville udtale sig om, hvorvidt man kunne stramme yderligere i asylreglerne uden at komme i konflikt med de internationale konventioner.

Ifølge Mette Frederiksen er grænsen dog nået for den ene del af regeringens lovforslag. Det er den del, der handler om familiesammenføring.

Her vil regeringen først give flygtninge fra borgerkrige som i Syrien, der ikke er individuelt forfulgt, mulighed for at få familien til Danmark efter et år.

- På det punkt kan reglerne siges at være strammet så meget, som det er muligt inden for konventionerne. Det er i hvert fald Justitsministeriets vurdering, og det er det, vi lægger til grund for vores lovforslag, siger Mette Frederiksen.

Modsat er der måske plads til yderligere stramninger i den anden del af lovforslaget. Her vil regeringen kun give asylansøgere en tidsbegrænset opholdstilladelse med mulighed for forlængelse, hvis de alene er flygtet på baggrund af de generelle forhold i hjemlandet.

- Justitsministeriet har ikke lagt sig fast på, om en længere periode end 12 måneder vil være i overensstemmelse med Danmarks internationale forpligtelser, siger Mette Frederiksen.

Hun understreger, at hun er helt på linje med statsministeren, som tirsdag fastslog, at grænsen på et år var sat efter en politisk vurdering og rammer den balance, regeringen ønsker at have på asylområdet.

Inger Støjberg (V) mener dog, at regeringen er kommet med forskellige udmeldinger om, hvorvidt lovforslaget om asylstramninger var nået til grænsen i forhold til, hvad internationale konventioner tillader.

I starten af oktober sagde daværende justitsminister Karen Hækkerup (S), at der var plads til yderligere stramninger. Så sagde statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) klokkeklart nej 22. oktober, mener Inger Støjberg.

Dernæst sagde den ny justitsminister, Mette Frederiksen (S), måske, før Thorning tirsdag i forbindelse med spørgetimen ikke ville give et klart svar på spørgsmålet, mener Inger Støjberg.

/ritzau/