Militært rumfartøj har rundet stor milepæl

Skrevet af Mathias Nielsen

78 uger siden

|

13/11/2022
Foto: U.S. Department of the Air Force
Foto: U.S. Department of the Air Force
Boeing X-37B har rundet en stor milepæl, da fartøjet har været i rummet i 900 dage.

Dagens topnyheder

I 2019 blev det militære rumprogram United States Space Force stiftet.

Programmet har flere formål, men et af dem omhandler det det ubemandede rumfartøj Boeing X-37B, som amerikanerne har eksperimenteret med i omkring to årtier.

Hovedformålet med det ubemandede fly er hemmeligt, men NASA er har to eksperimenter i forbindelse med missionen.

Et om hvordan visse materialer reagerer på forholdene i rummet, og et andet om hvordan stråling fra rummet påvirker plantefrø.

Forleden nåede X-37B en stor milepæl, da rumfartøjet rundede 900 dage i rummet. Det har dermed slået sin tidligere rekord i at være i kredsløb om Jorden i længst tid, som lød på 780 dage, skriver Videnskab.dk.

Selvom rekorden er slået med længder, så er fartøjet ikke på vej hjem endnu. Det er det sjette rumfartøj af typen X-37B, der er blevet sendt i kredsløb om Jorden i forbindelse med Orbital Test Vehicle-missionen, som det overordnede projekt hedder.

Det nuværende fartøj blev sendt afsted 17. maj 2020. Selvom det er sjette gang at typen X-37B er i rummet, så er det første gang, at der er et modul med, som skal bringe komponenter ud i rummet med henblik på andre eksperimenter.

Foruden NASA’s to eksperimenter, så er den amerikanske organisation Naval Research Laboratory i gang med et eksperiment, der handler om at transformere solenergi til mikrobølger ude i rummet og sende energien ned til Jorden.