Milits bortfører 89 skolebørn i Sydsudan

En væbnet gruppe i Sydsudan har bortført mindst 89 skoledrenge i det nordlige Sydsudan.

Det oplyser FN's børnefond, Unicef, i en pressemeddelelse.

De yngste af de bortførte drenge er 13 år. De blev taget af de bevæbnede mænd, mens de var i gang med en eksamen.

Mindst 89 børn blev bortført, men det samlede antal kan vise sig at være "meget højere", skriver Unicef i pressemeddelelsen.

Øjenvidner har oplyst til Unicef, at bevæbnede soldater omringede en landsby og gennemsøgte husene et efter et. De tog de drenge med sig, som er over 12 år.

Umiddelbart har ingen gruppe taget skylden for massebortførelserne.

Bortførelserne skete tidligere på ugen i byen Wau Shilluk i Upper Nile-delstaten, hvor tusindvis af mennesker er blevet tvunget fra deres hjem på grund af konflikten i landet, oplyser Unicef.

Det er ikke umiddelbart klart, hvad motivet bag er, men Sydsudans væbnede grupper har tidligere bortført børn og tvunget dem til at blive børnesoldater.

- De væbnede styrkers rekruttering og brug af børn ødelægger familier og lokalsamfund. Børn udsættes for ubegribelig vold og mister deres familier og muligheder for at gå i skole, lyder det fra Unicef.

Sydsudan har været præget af uroligheder siden december 2013, da der udbrød kampe i hovedstaden Juba mellem soldater, der er loyale over for præsident Salva Kiir, og styrker der er loyale over for hans vicepræsident, Riek Machar.

I perioden siden kampene brød ud, har landets militser i stigende grad rekrutteret børnesoldater.

Unicef vurderer, at i alt 12.000 børn bliver brugt enten som hjælpere eller krigere af begge sider i konflikten.

Tidligere på måneden beskyldte menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch både regeringshær og oprørsstyrker for aktivt at rekruttere børnesoldater på trods af, at det er forbudt. Begge sider har gentagne gange lovet at undlade at bruge børn i den væbnede konflikt.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip