Minister erkender mink-fejl: Vidste ikke, at det var ulovligt

Skrevet af Julie Møller

10/11/2020
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Der er sket en fejl, erkender ministeren.

Dagens topnyheder

Alle mink i Danmark skal aflives - også de raske.

Sådan lød det på et pressemøde den 4. november, hvor det blev meddelt, at regeringen havde besluttet at aflive alle mink i Danmark. Statens Serum Institut havde ved foreløbige undersøgelser fundet ny muteret coronavirus i mink, der kunne påvirke effekten af en vaccine, og derfor blev beslutningen taget.

Men nu viser det sig, at fødevareministeren, Mogens Jensen, der var en del af pressemødet, ikke var klar over, at udmeldingen var ulovlig. Det skriver TV 2.  

“Vi har begået en fejl. Der er ikke lovhjemmel til at bede minkavlere slå deres mink ned udenfor de zoner, der er lavet. Og det skal vi have hjemmel til, hvis vi skal kræve det. Derfor er det også beklageligt, at der går et brev ud til minkavlerne, hvor det ikke var klart, at der skulle være tale om en opfordring fra regeringens side,” udtaler Mogens Jensen.

Smittede besætninger af mink samt besætninger inden for en radius af knap otte kilometer, bliver slået ned, men det er altså på nuværende tidspunkt ikke lovligt at kræve, at landmænd med raske mink skal aflive deres dyr. 

En ny lov skal på banen

Hvis regeringen skal have lov til at aflive alle mink i Danmark, så kræver det en ny lov. Den skulle have været hastebehandlet i Folketinget tirsdag, hvis det stod til regeringen, men modstand i blå blok resulterede i, at det faldt til jorden. Nu skal lovforslaget behandles på almindelig vis med tre behandliger i Folketinget, skriver TV 2.