Byggeriet af Cityringen er kommet fuldkommen ud af kontrol.
Sådan lyder meldingen fra transportminister Magnus Heunicke (S), som torsdag har holdt møde med forligspartierne, og præsenteret dem for et muligt indgreb i loven for metrobyggeriet i København.
- Det skaber utryghed og usikkerhed for naboerne, men det skaber også usikkerhed om hele økonomien i projektet, og det kan jeg ikke bare sidde og kigge på, siger transportministeren.
Derfor har ministeren præsenteret forligspartierne, som tæller alle Folketingets partier, med undtagelse af Enhedslisten og Liberal Alliance, for en såkaldt nabopakke, der skal sikre naboerne bedre rettigheder.
- Vi fordobler støtten til de naboer, som er støjramte, vi giver bedre mulighed for genhusning, og vi sikrer den modregning, der er i dag, hvis man er på sociale ydelser, siger Heunicke og tilføjer:
- Er man stavnsbundet i sin bolig, og gerne vil af med den, så vil Metroselskabet være forpligtet til at købe boligen til markedspris.
Beboerne har hidtil kun haft begrænset adgang til genhusning i et antal lejligheder ejet af Metroselskabet, men fremover skal de have et decideret krav på en erstatningsbolig.
I Dansk Folkeparti er man positiv overfor det mulige lovindgreb.
- Med det her indgreb prøver vi at sætte borgerne i centrum. Det her bliver en bedre løsning for naboerne, siger partiets trafikordfører, Kim Christiansen, som er sikker på, at parterne når til enighed.
Anderledes skeptisk er De Konservatives formand, Lars Barfoed, som vil sikre, at borgerne kommer før systemet.
- Vi går ikke med til noget, før vi har hørt hvilke kommentarer borgerne har. Men selvfølgelig har vi alle, også borgerne, en interesse i at metroen bliver færdig så hurtigt som muligt, siger Lars Barfoed.
Metrobyggeriet har fra starten været plaget af massive klager over støj fra byggeriet, hvilket ligger til grund for den tilspidsede situation.
Tidligere på ugen meddelte Metroselskabet, at man har brug for faste rammer for byggeriet. Ifølge selskabet, skaber de mange klagesager usikkerhed og risikerer at forsinke og fordyre projektet.
Transportministeren har givet forligspartierne et døgn til at beslutte, om de bakker lovændringen op.
Parter mødes igen fredag.
/ritzau/