Ministerium finder fejl i sager om humanitært ophold

Skrevet af admin

15/05/2014

Dagens topnyheder

Justitsministeriet konkluderer i en sagsgennemgang af 585 sager om humanitært ophold, at ingen af ministeriets i alt ni fejl er så graverende, at personer uretmæssigt er blevet sendt ud af landet.

- Selv om det er beklageligt, at ansøgere ikke er blevet vejledt korrekt, så er jeg glad for, at sagsgennemgangen ikke viser større fejl, hvor udlændinge har fået et afslag og er blevet sendt ud på et forkert grundlag, siger justitsminister Karen Hækkerup (S) i en pressemeddelelse.

- I de sager med fejl er det ministeriets opfattelse, at der ikke er blevet sendt nogen uretmæssigt ud af Danmark. Så selv om fejlene er beklagelige, så er konsekvenserne overskuelige. Det er jeg glad for, siger hun.

Sagsgennemgangen viser, at der i perioden 2010 til 24. marts 2014 er sket syv vejledningsfejl, en ekspeditionsfejl og en sagsbehandlingsfejl.

Gennemgangen er foretaget efter, at en række eksperter, børneorganisationer og advokater i en DR-udsendelse i slutningen af marts påpegede, at Justitsministeriet ikke havde set godt nok på børnenes situation i sager, hvor familier er blevet udvist.

Dermed kunne børn være blevet udvist i strid med deres rettigheder, lød kritikken.

- Jeg er glad for, at vi allerede har indrettet systemet sådan, at sagerne nu automatisk sendes til Udlændingestyrelsen, siger Karen Hækkerup.

- Den ændring, vi lavede allerede sidste år, var rigtig og sikrer, at betydningen af barnets tilknytning til Danmark i alle relevante tilfælde bliver vurderet. Vi har så at sige allerede igangsat den rette løsning på det problem, vi har set i sagsgennemgangen, lyder det fra ministeren.

Enhedslistens integrationsordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, påpeger imidlertid, at det ikke er nok at undersøge, om der er blevet vejledt korrekt. Ministeren må også forholde sig til kvaliteten af vejledningen, lyder kritikken.

- Karen Hækkerup har ikke forholdt sig til, om hun er tilfreds med den vejledning, der er givet. Det savner jeg, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

/ritzau/