Nærmer sig Danmark: Dødelig virus spreder sig til flere lande

Skrevet af Mathias Madsen

19/05/2022
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Flere europæiske landes sundhedsmyndigheder advarer nu om den sjældne virus abekopper, som spreder sig i Europa.

Mest læste i dag

De sidste par uger har den potentielt dødelig virus, abekopper, af mystiske årsager spredt sig i Storbritannien. 

I går lød antallet af smittetilfælde på syv, og myndighederne mener ikke, at seks af disse syv tilfælde har været i et land, hvor de kan være blevet smittet med sygdommen.

Nu skriver TV2, at den potentielt dødelige virus, som normalt kun ses i vest- og centralafrika, har spredt sig til flere lande. 

Det har fået sundhedsmyndighederne i Sverige, Portugal og Spanien til at advare. 

Der er nemlig fundet smittetilfælde i USA, ligesom også Sverige har registreret et tilfælde. 

Abekopper spreder sig sjældent mellem mennesker, og det er derfor usædvanligt, at smitten har spredt sig til flere lande. 

"Dette er sjældent og usædvanligt. UKHSA undersøger kilden til disse infektioner, fordi det tyder på, at der er en smitte med abekoppevirussen i samfundet, som bliver spredt ved tæt kontakt," har chefen for de britiske sundhedsmyndigheder (UKHSA), Susan Hopkins, udtalt. 

Nogenlunde samme melding kommer fra Anders Fomsgaard fra Sundhedsstyrelsen, som også kaldet smitteudbruddet "usædvanligt."

Han har udtalt følgende til TV2: " Det er usædvanligt, at vi ser det i flere europæiske lande på samme tid. Og det er også usædvanligt, at der er flere tilfælde blandt mænd, der har haft seksuel kontakt med andre mænd."

Smitten i Storbritannien har nemlig kun spredt sig mellem mænd, som enten er homoseksuelle, biseksuelle eller har seksuel omgang med mænd. 

Du kan læse mere om smitteudbruddet i Storbritannien og virusset ved at trykke her.

Opdateret klokken 14:11: Ifølge norske NRK er der i skrivende stund registreret ét smittetilfælde i Sverige, ni i Storbritannien, mindst ét i USA, mindst ét i Canada og op mod 40 i Portugal og Spanien.

Den fungerende direktør for infektionskontrol og nødberedskab Folkehelseinstituttet i Norge, Siri Laura Feruglio, har udtalt, at Norge forventer at registrere smittetilfælde inden længe. 

Det forventes desuden, at der inden længe kommer "rapporter fra flere lande" om smitte.

Opdateret klokken 14:16: Svenske Aftonbladet skriver, at den smittede person i Sverige ikke er "alvorligt syg," og at de endnu ikke ved, hvordan vedkommende er blevet smittet. Smitten fandt sted i Stockholm-området.