Nærmer sig Danmark: Dødelig virus spreder sig til flere lande

Foto: Shutterstock

Flere europæiske landes sundhedsmyndigheder advarer nu om den sjældne virus abekopper, som spreder sig i Europa.

De sidste par uger har den potentielt dødelig virus, abekopper, af mystiske årsager spredt sig i Storbritannien. 

I går lød antallet af smittetilfælde på syv, og myndighederne mener ikke, at seks af disse syv tilfælde har været i et land, hvor de kan være blevet smittet med sygdommen.

Læs også

Abekopper spreder sig i flere lande: Vaccine på vej

Nu skriver TV2, at den potentielt dødelige virus, som normalt kun ses i vest- og centralafrika, har spredt sig til flere lande. 

Det har fået sundhedsmyndighederne i Sverige, Portugal og Spanien til at advare. 

Der er nemlig fundet smittetilfælde i USA, ligesom også Sverige har registreret et tilfælde. 

Abekopper 

Abekopper kaldes på engelsk (og nogle gange på dansk) for monkeypox og er en virus, som i værste tilfælde kan være dødelig. 

Virusset er udbredt i det vestlige og centrale Afrika blandt aber og gnavere, men kan overføres til mennesker og forårsage bylder. 

Symptomerne på virusset er feber, hovedpine, muskel- og rygsmerter, udmattelse og udslæt/bylder. Udslættet starter ofte i ansigtet, før det spreder sig til resten af kroppen. 

Især den vestafrikanske udgave er forholdsvis mild, men kan føre til alvorlig sygdom og i værste fald død. I Afrika dør mellem én og 10 procent af sygdommen. 

I 2017 og 2018 var der et alvorligt udbrud i Nigeria, hvor mindst 270 personer blev smittet spredt ud over 26 forskellige stater. Udbruddet i 2017 og 2018 startede hos en familie på fire, som havde haft tæt kontakt med en abe. Adskillige mistede livet. Ved udbruddet blev to personer i Storbritannien også smittet.

Virusset blev første gang opdaget blandt laboratorieaber (deraf navnet) i Congo i 1958 og er siden blevet registreret i adskillige afrikanske lande, men også i blandt andet USA, Israel, Singapore og Storbritannien. Virusset ses hyppigst blandt mennesker i Congo.

Kilde: SSI, Ladbible, frwiki.wiki, CDC

Abekopper spreder sig sjældent mellem mennesker, og det er derfor usædvanligt, at smitten har spredt sig til flere lande. 

"Dette er sjældent og usædvanligt. UKHSA undersøger kilden til disse infektioner, fordi det tyder på, at der er en smitte med abekoppevirussen i samfundet, som bliver spredt ved tæt kontakt," har chefen for de britiske sundhedsmyndigheder (UKHSA), Susan Hopkins, udtalt. 

Nogenlunde samme melding kommer fra Anders Fomsgaard fra Sundhedsstyrelsen, som også kaldet smitteudbruddet "usædvanligt."

Han har udtalt følgende til TV2: " Det er usædvanligt, at vi ser det i flere europæiske lande på samme tid. Og det er også usædvanligt, at der er flere tilfælde blandt mænd, der har haft seksuel kontakt med andre mænd."

Smitten i Storbritannien har nemlig kun spredt sig mellem mænd, som enten er homoseksuelle, biseksuelle eller har seksuel omgang med mænd. 

Du kan læse mere om smitteudbruddet i Storbritannien og virusset ved at trykke her.

Opdateret klokken 14:11: Ifølge norske NRK er der i skrivende stund registreret ét smittetilfælde i Sverige, ni i Storbritannien, mindst ét i USA, mindst ét i Canada og op mod 40 i Portugal og Spanien.

Den fungerende direktør for infektionskontrol og nødberedskab Folkehelseinstituttet i Norge, Siri Laura Feruglio, har udtalt, at Norge forventer at registrere smittetilfælde inden længe. 

Det forventes desuden, at der inden længe kommer "rapporter fra flere lande" om smitte.

Opdateret klokken 14:16: Svenske Aftonbladet skriver, at den smittede person i Sverige ikke er "alvorligt syg," og at de endnu ikke ved, hvordan vedkommende er blevet smittet. Smitten fandt sted i Stockholm-området.

Læs også

Udbrud på chokoladefabrik: Mere end 300 har fået salmonella

 

 

 

 

Dagens Gossip