Nærmer sig kuren mod AIDS: Kvindes immunsystem har renset kroppen for virus

Skrevet af Jakob A. Overgaard

16/11/2021
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En kvinde der i årevis har kæmpet med HIV, er uden at lægerne kan forklare det, blevet helbredt. Det er sket helt uden brug af medicin. Nu kaldes den 30-årige kvinde for Esperanza-patienten og hun giver håb til de 38 millioner Verden over, der lever med HIV.

Dagens topnyheder

En indtil videre uidentificeret kvinde er blevet helt fri af HIV-virussen, selv om hun har taget nogen medicin. Det har læger bekræftet ifølge det britiske medie Dailymail.

Det er kun anden gang nogensinde, at en patient er blevet fri for HIV på naturlig vis.

Kvinden, der er fra Argentina, blev diagnosticeret med HIV i 2013. I dag har hun ikke virus i kroppen. De første otte år efter hun blev diagnosticeret med HIV, fik hun ikke noget medicin. Alligevel kan hun nu glæde sig over at være fri for den frygtede sygdom.

Opdagelsen er ifølge forskere en god nyhed, idet det kan bane vejen for en potentiel kur. De 38 millioner mennesker, der lever med den AIDS-fremkaldende virus skal dog ikke blive hurtigt begejstrede, for selvom det er en god nyhed, så er der lang vej fra opdagelse til, at opdagelsen bliver til en eventuel behandling.

Harvard-baserede læger annoncerede opdagelsen allerede i marts

I forbindelse med et internationalt topmøde mellem HIV-eksperter, der blev afholdt allerede i marts, kunne en gruppe af Harvard-baserede læger annoncere opdagelsen. Her blev det også afsløret, at den unikke patient ikke have nogen sygdomsfremkaldende eller 'intakt' virus tilbage i kroppen. Resultaterne er nu blevet bekræftet i tidsskriftet 'Annals of Internal Medicine'.

Der er ikke offentliggjort nogle detaljer om kvinden andet end, at lægerne på et tidspunkt kaldte hende for 'atletisk og smuk' og afslørede, at hun havde en kæreste og en nyfødt baby, som begge var HIV-negative.  

Kun én anden person er historisk set blevet helbredt for virussen på naturlig vis. Det er Loreen Willenbergs, hvis historie blev afsløret i august sidste år. Loreen er 67 år og fra San Francisco, hun blev diagnosticeret med HIV for 30 år siden. 

Udover de to naturligt helbredte HIV-patienter er også Timothy Ray Brown og Adam Castillejo blevet helbredt. Det er slet efter knoglemarvstransplantationer fra en donor med HIV-resistente gener.