Nationalbankdirektør advarer: Det truer dansk økonomi

Foto: Shutterstock

Det kan blive en hård og smertefuld tid, hvis der ikke bliver implementeret et tiltag til at bekæmpe den onde spiral.

Nationalbankdirektøren Lars Rohde mener, at der er brug for en stramning af samfundsøkonomien, der reducerer den samlede efterspørgsel med i størrelsesordenen én procent af bruttonationalproduktet. 

Priserne er nemlig steget, men bliver dette kombineret med højere lønninger, bliver det en farlig cocktail. 

Læs også

Solgt i Coop- og Salling-butikker landet over: Nu tilbagekaldes pålæg

Han fortæller i den forbindelse i et interview med Dagbladet Børsen, at hvis den høje inflation og stigende lønninger bliver en fast del af hverdagen, kan det medføre en økonomisk nedtur i samfundsøkonomien.

Rohde er overbevist om, at det vil føre til mere inflation, hvis de stigende priser fører til højere løn, som igen vil føre til højere priser. 

"Hvis efterspørgslen ikke bliver begrænset, er der en overhængende fare for, at vi får det, som vi frygter mest: en løn- og prisspiral," siger Lars Rohde.

Han håber derfor, at Folketinget når at lægge en dæmper.

"Netop fordi vi ser ind i muligheden for en løn- og prisspiral, er det vigtigt, at den samlede finanspolitik bliver strammet. Herunder at vi får en markant opstramning af finanspolitikken for 2023 for ikke at presse arbejdsmarkedet yderligere."

Han fortæller slutteligt, at det vil få en negativ effekt, hvis inflationen og lønstigningstakterne vedblivende bliver højere. Det kommer som følge af, at i løbet af den tid, hvor man forsøger at slå inflationen ned, meget ofte vil være forbundet med en kraftig recession.

Det kommer derfor ikke som nogen overraskelse, at han mener, at jo hurtigere Folketinget finder frem til et tiltag og får det implementeret, jo bedre er det.

Læs også

Melder ud: Alle fire skudsårede er i stabil tilstand

 

Dagens Gossip