Nationalbanken melder ud: Mønterne skal udfases

Skrevet af Kamille Isaksen

19 uger siden

|

03/01/2024
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Den danske nationalbank har bekræftet, at det er en proces, som først skal sættes i gang, efter kongen er tiltrådt.

Dagens topnyheder

Med overgangen fra Dronning Margrethes regeringstid til Kong Frederiks æra, står Danmark over for en markant forandring, ikke kun i kongehuset, men også i landets møntfod. 

Det skriver Finans.

Nationalbanken har annonceret planer om at introducere nye mønter, der vil bære et portræt af Kong Frederik, efterfulgt af en officiel godkendelse fra kongehuset.

"I Nationalbanken vil vi rette henvendelse til Kongehuset om tilblivelse af nye mønter, men det er først en proces, der kan sættes i gang efter kongen er tiltrådt," siger Nationalbankens presseafdeling i en skriftlig udtalelse.

Dette skifte markerer en historisk overgang, hvor Kong Frederik gradvist vil erstatte Dronning Margrethe på de danske mønter. Denne ændring afspejler en naturlig cyklus af tronskifte, som tidligere er blevet observeret i Danmarks monetære historie. For eksempel, ved tronskiftet i 1972, da Dronning Margrethe afløste sin far, Frederik 9., udgav Nationalbanken en særlig sølvmønt for at markere begivenheden.

Endvidere blev Dronning Margrethes 50 års regentjubilæum i 2022 fejret med en speciel 20-krone og en 500 kronemønt. Det forbliver dog uklart, om Nationalbanken planlægger en lignende erindringsmønt i forbindelse med det kommende tronskifte.

Den nuværende serie af mønter, inklusive 10- og 20-kronemønter med Dronning Margrethes opdaterede portræt, præget af billedhuggeren Eva Hjorth, og mindre valører prydet med dronningens monogram, vil gradvist blive udfaset og erstattet af de nye mønter.

Dronning Margrethe annoncerede i sin nytårstale, at hun vil abdicere den 14. januar, hvorefter Kronprins Frederik overtager tronen.