Nationalbanken meldte om udfasning af 1000-kronesedlen: Nu er der nyt

Skrevet af Nicolai Haugsted

03/04/2024
Foto: Hayati Kayhan/Shutterstock
Foto: Hayati Kayhan/Shutterstock
Nationalbanken kommer med nyt.

Mest læste i dag

Nationalbankens nylige udmelding om at gøre 1000-kronesedlen ugyldig fra og med 31. maj 2025 markerer en betydelig vending mod en mere digitaliseret økonomi i Danmark.

Beslutningen er mødt med en blandet følelse af nostalgi og anerkendelse af nutidens teknologiske fremskridt blandt danskerne.

Allerede nu har mange borgere ivrigt efterkommet bankens opfordring og indleveret næsten halvdelen af de eksisterende 1000-kronesedler, hvilket svarer til mere end 9 milliarder kroner.

Det skriver Ekstra Bladet.

Sedlernes udfasning understreger en voksende tendens mod digitale betalinger, som er blevet mere fremtrædende i danskernes hverdag. Nationalbankens beslutning afspejler en erkendelse af, at 1000-kronesedlen, mens den engang var et praktisk betalingsmiddel, i dag ofte udgør mere besvær end nytte.

"Med danskernes ændrede betalingsvaner er der ikke længere brug for 1000-kronesedlen, og i praksis kan den endda være svær at anvende til betalinger," udtalte nationalbankdirektør Christian Kettel Thomsen.

Udover at lette overgangen til digital betaling, er målet med at trække den høje valørseddel tilbage også at bekæmpe økonomisk kriminalitet. Både Nationalbanken og National enhed for Særlig Kriminalitet har påpeget, at den store seddel har været særligt attraktiv for aktiviteter som hvidvaskning af penge og forfalskning. Ved at fjerne denne fra omløb, håber man at gøre det sværere for kriminelle at operere.

Som vi ser frem mod introduktionen af en ny seddelserie planlagt til 2028 eller 2029, står det klart, at fremtidens økonomi i Danmark vil blive stadig mere præget af digitale løsninger.