Naturfredningsforening: Slut med valgreklamer på markerne

Danmarks Naturfredningsforening ser gerne, at det bliver forbudt med de store valgreklamer ved valg i Danmark.

Mange steder placeres der nemlig store plakater på halmballer og vogne, og de er meget synlige i landskabet under valgkampe. Senest op til Folketingsvalget.

Men står det til Danmarks Naturfredningsforening og vicepræsident Poul Hald, ja så bliver disse reklamer forbudt. Det skriver han i et nyt debatindlæg:

- Siden 1937 har den danske naturbeskyttelseslov forhindret, at vores landbrugsarealer og natur uden for byerne ødelægges af store og dominerende reklamer. Reklamer, der både kan ødelægge de landskabsæstetiske oplevelser og de kørendes koncentrationsevne, sådan som vi kan opleve det i udlandet i eksempelvis Spanien og USA, mener Poul Hald.

Men den danske lovgivning mod friluftsreklamer har en undtagelsesbestemmelse.

- I naturbeskyttelseslovens § 21, stk. 2 tillades nemlig i det åbne land: ”- plakater, der opsættes i forbindelse med folketingsvalg, valg til kommunale eller andre offentlige råd og folkeafstemninger."

- Både ved det netop overståede og de seneste folketingsvalg har jeg forsøgt at registrere, hvordan de politiske partier reelt har været repræsenteret på de mange - ofte monstrøst store - plakater ude i det åbne land.

Resultatet tegner et særdeles sideskævt billede.

- Plakater fra landbrugspartiet Venstre har totalt domineret i de åbne landskaber. Kun ganske få steder har jeg forud for de valgene set enkelte Konservative plakater samt ganske få for Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet.

- Hvis andre politiske partier af grundejerne har fået lov til at sætte valgplakater op i det åbne land, er det sket så sjældent, at jeg ikke har oplevet det. Baseret på vel i alt omkring hundrede eksempler skønner jeg, at landbrugspartiet Venstre har domineret ca. 90 % af plakaterne ude i naturen. Men er lovgivningens reelle favorisering af et enkelt parti rimelig i et sundt demokrati?, spørger han.

- Det bredt sammensatte Wilhjelm-udvalg konkluderede i 2001: ”Kvaliteten af Danmarks natur og biodiversitet har ikke tidligere været så ringe.” Denne vurdering er desværre blevet endnu mere dækkende efter 10 år med en borgerlig regering, der også har skåret kraftigt ned på naturovervågningen.

- Derfor bør Folketinget ved næste revision af naturbeskyttelsesloven fjerne den urimelige undtagelsesbestemmelse, da den i praksis uretfærdigt favoriserer landbrugspartiet Venstre, mener Poul Hald.

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip