Nødbehandlere er fremme før ambulancen

Skrevet af John Meyer

06/12/2012

Dagens topnyheder

Nødbehandlerne er i gennemsnit på stedet inden for seks minutter og kan udføre den nødvendige førstehjælp, indtil ambulancen når frem. Det viser en ny undersøgelse, der er et led i den løbende evaluering af hele det præhospitale beredskab i Region Sjælland.
Der er oprettet ordninger med nødbehandlere i otte områder, hvor ambulancer og akutbiler kan være mere end 15 minutter undervejs. Nødbehandlerne er ansat af kommunen, er typisk brandmænd og rykker ud i en iøjefaldende nødbehandlerbil. Evalueringen viser, at nødbehandlerne i gennemsnit er fremme på seks minutter, når der bliver ringet 1-1-2. Derefter har nødbehandlerne normalt cirka seks minutter på skadestedet til at yde førstehjælp, indtil ambulancen er fremme cirka 12 minutter efter alarmopkaldet.

Ordningen skaber tryghed
- Borgerne oplever dermed en væsentlig kortere responstid end tidligere, fortæller Flemming Stenild (SF), der er formand for Regionsrådets Udvalg for Fremtidens Sygehuse, og tilføjer: Borgerne giver i høj grad udtryk for, at ordningen med nødbehandlere skaber mere tryghed i lokalområdet. Ambulancepersonalet roser også nødbehandlernes indsats: De skaber ro på skadestedet og har startet den nødvendige førstehjælp.


Der er nødbehandler-ordninger i Asnæs, Guldborgsund, Jyllinge, Kirke Hyllinge, Rødby, Snertinge, Sorø og St. Heddinge. Nødbehandlerne blev i løbet af det første år kaldt ud cirka 1350 gange.
Desuden har cegion Sjælland etableret et korps af frivillige 112-akuthjælper på otte øer - Agersø, Askø, Fejø, Femø, Nekselø, Omø, Orø og Sejerø - samt i Bisserup, på Røsnæs og Sjællands Odde. 112-akuthjælperne er typisk fremme i løbet af syv minutter og får også topkarakter af borgerne og det professionelle beredskab.