Nødhjælp på vej til 20.000 flygtninge i FN-huse i Juba

Omkring 20.000 mennesker er flygtet fra voldsomme uroligheder i og omkring Sydsudans hovedstad, Juba, og har søgt tilflugt på FN-områder i hovedstaden, hvor de venter på nødhjælp.

Det beretter Kasper Skotte Ejlskov, projektleder i Red Barnet, som tirsdag eftermiddag var ved at blive evakueret fra Juba til Kenyas hovedstad, Nairobi, for at fortsætte nødhjælpsarbejdet derfra.

- Vi har netop her til morgen fået det første fly ned fra Nairobi med nødhjælp som tæpper, sanitet, vanddunke og højenergikiks. Folk har ingenting fået med, og især børnene er en særlig udsat gruppe, siger Kasper Skotte Ejlskov til Ritzau fra Juba.

Han arbejder ellers til daglig i Maban på grænsen mellem Sydsudan og Sudan i en flygtningelejr med 120.000 mennesker, der er flygtet fra en anden konflikt i Sudan.

De internationale nyhedsbureauer fortæller tirsdag om etniske udrensninger, voldtægter og massakrer, begået af regeringssoldater fra Sydsudan, siden kampe begyndte i Juba den 15. december.

To sårede øjenvidner fortæller til AFP, at kun 12 overlevede en massakre på omkring 250 mænd, som blev trukket ind på en politistation og dræbt med skud. Massakren er ikke bekræftet af uafhængige kilder.

Tirsdag middag er der forholdsvis roligt i Sydsudans hovedstad, oplyser Red Barnets projektleder.

- Men ingen tør gå ud. Mange har forladt Juba, fordi stemningen er spændt. Den voldsomme konflikt er gået kraftigt ud over civilbefolkningen også, siger Kasper Skotte Ejlskov.

Red Barnet fik en pæn portion af den ekstrabevilling på 60 millioner kroner, som Udenrigsministeriet i sidste uge afsatte til mennesker i akut nød i Sudan og Sydsudan.

Konflikten i den unge nation syd for Sudan skyldes kampe mellem styrker, der er loyale over for præsident Salva Kiir og soldater, der støtter oprørsstyrkernes leder, Riek Machar - en tidligere vicepræsident, som blev fyret fra posten i juli.

/ritzau/

 

Dagens Gossip