Nu afsløres danske bilisters værste vaner i trafikken: Især nummer 5 koster dyrt

Skrevet af Emil Martesen

8 uger siden

|

04/04/2024
Foto: Google Street View
Foto: Google Street View
Især nummer fem koster dyrt.

Dagens topnyheder

Det er et sikkert forårstegn, når cyklister strømmer ud på veje og cykelstier for at komme hurtigt frem i trafikken. Men ikke alle cyklister opfører sig eksemplarisk. Næsten hver tredje indrømmer, at de har kørt på fortovet, mens næsten hver fjerde har drejet til højre, når der var rødt, og hver sjette har kørt i fodgængerfeltet. 

Det viser en ny undersøgelse, som YouGov har lavet for Gjensidige

Flere af de dårlige vaner hos cyklister er ulovlige, og politiet kører derfor jævnligt kampagner med fokus på cyklisternes adfærd. Bøden for at køre over for rødt er fx på 1000 kr. Man må kun svinge til højre for rødt få steder, hvor skiltning viser, at det er tilladt. Det koster 700 kr. i bøde at køre på fortovet, i et fodgængerfelt eller mod færdselsretningen på cykelstien:

”Det er naturligvis trælst at få en bøde, hvis man synes, at man har helt styr på det, når man lige smutter over for rødt, eller har kørt lidt i et fodgængerfelt. Men vi ser faktisk nogle alvorlige skader, hvor cyklister er involveret, og selv om mange kører med cykelhjelm, er man altså stadig en blød trafikant”, siger Lene Rasmussen, som er skadedirektør i Gjensidige. 

Pas på med mobiltelefonen 

Mange af undersøgelsens uvaner handler om, at cyklister bruger mobiltelefoner, mens de cykler. 10 procent svarer, at de har brugt telefonen håndholdt til at læse eller sende beskeder på, eller at de har tjekket sociale medier, mens de har kørt på cykel. 10 procent har talt i telefon på cyklen, mens fem procent har taget et foto eller en selfie. 

Undersøgelsen viser også, at det især er blandt de 18-29-årige og i Region Hovedstaden, at de dårlige vaner har bidt sig fast, og det er ifølge Lene Rasmussen en ærgerlig tendens:

”Det er generelt positivt, at så mange vælger cyklen frem for bilen. Men i byerne er der også meget trafik og mange ting, der kan spille sammen om, at en ulykke kan opstå. Derfor gælder det her i særlig grad om at holde fokus på at cykle og ikke lave alle mulige andre ting samtidig”, siger Lene Rasmussen. 

Top 5 vaner hos danske cyklister: 

1. Køre på fortovet 

2. Dreje til højre for rødt 

3. Køre lige over for gult, selvom man kan nå at stoppe 

4. Køre i fodgængerfelt 

5. Køre lige over for rødt, når der ikke er anden trafik