Ifølge TV 2 træder aftalen i kraft efter næste valg og rammer kun fremtidens politikere.
Millionløn venter – men pensionen barberes ned
Den nye aftale, som regeringen, De Konservative, Liberal Alliance, SF og Alternativet står bag, hæver politikernes grundløn markant. Hvor en folketingspolitiker i dag får omkring 870.000 kroner om året, vil nye medlemmer fremover få cirka 1,08 millioner – på niveau med en vicedirektør i staten.
Men pengene skal findes et sted, og det betyder farvel til de høje pensioner. Fremover får politikerne kun 18 procent i pension – præcis som statens øvrige ansatte. Dermed forsvinder en af de helt store frynsegoder, som ofte har været udsat for kritik.
Samtidig barberes det såkaldte eftervederlag (den løn politikere kan få efter at være trådt ud af Folketinget) ned til maksimalt 12 måneder – tidligere kunne det løbe op i to år, alt efter anciennitet.
Et farligt politisk spil
Det er en politisk farlig øvelse at give sig selv mere i løn, pointerer TV 2’s politiske redaktør Hans Redder:
“Det er ikke populært blandt vælgerne – og derfor er det også noget, politikerne i årevis har tøvet med at ændre.” Men nu tager et bredt flertal altså springet.
Lignende forslag har været på bordet før – bl.a. fra den såkaldte vederlagskommission i 2016 – men dengang blev det sparket til hjørne af frygt for vælgernes reaktion.
Ifølge TV 2’s oplysninger betyder den nye model samlet set en besparelse for statskassen, når ordningen er fuldt indfaset. Dermed får politikerne en mere tidssvarende løn – men uden den pensionsfest, der tidligere har fulgt med jobbet på Borgen.
Kort sagt: Lønsedlen vokser, pensionsdrømmen skrumper – og politikerne risikerer at stå i stormvejr, når danskerne får nyheden at vide.