Ny boligskattereform trådte i kraft 1. januar: Nu kan den nye effekt for alvor mærkes

Skrevet af Emil Martesen

5 uger siden

|

09/04/2024
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Nu kan den nye effekt for alvor mærkes.

Dagens topnyheder

Den nye boligskattereform har sat boligmarkedet i Danmark i gang med et nyt kapitel.

Da kalenderen viste 2024 blev boligejere i landets dyreste kvadratmeter stillet over for en ny økonomisk virkelighed, mens håbet om skattelettelser har pustet nyt liv i de mindre eftertragtede områder.

På mange måder kan man sætte to streger under, at boligreformen for alvor kan mærkes på boligmarkedet.

Todelingen af markedet har udmøntet sig i en markant adfærdsændring blandt både købere og sælgere, som nu navigerer i et landskab præget af usikkerhed og strategiske overvejelser.

En frisk analyse fra Boligsiden.dk kaster lys over denne udvikling: Mens udbuddet af ejerlejligheder har oplevet en beskeden stigning på 1,6 pct. landet over, er tendensen modsat i hovedstadens prestigefyldte postnumre, hvor udbuddet er skrumpet. Mønsteret bekræfter antagelsen om, at reformen ville ryste netop de dyreste boliger, et scenarie der synes at have manifesteret sig i København og på Frederiksberg.

Men det stopper ikke her.

Bevægelsen er ikke kun et resultat af reformens strukturelle ændringer, men også af en kollektiv psykologi, der prægede boligmarkedet op til reformens skæringsdato den 1. januar. Her skyndte både købere og sælgere sig at lukke handler for at navigere uden om de kommende skatteændringer – et kapløb mod tiden, der kulminerede i en usædvanlig høj aktivitet:

"Derfor har vi set en meget stille start på 2024. Dog har vi endnu ikke – som frygtet – set de helt store prisfald på ejerlejlighedsmarkedet", skriver Nordea Kredits chefanalytiker Lise Nytoft Bergmann i en kommentar til de nye tal ifølge Finans.dk.

Og selvom der var frygt for markante prisfald, har de første måneder af 2024 ikke båret præg af dramatiske dyk.

Ifølge Lise Nytoft Bergmann er det en indikation af, at både købere og sælgere træder varsomt, og det har resulteret i en bemærkelsesværdig balance på ejerlejlighedsmarkedet.

Og den form for ligevægt er afgørende for et marked, der historisk har været udsat for store udsving, og indikerer et forsigtigt, men stabiliserende, første skridt ind i æraen efter boligskattereformens indførsel.