Ny EU-lov stemt igennem: Vil påvirke masseskyderier

Skrevet af Mathias Nielsen

05/07/2022
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Et nyt regelsæt stiller større krav til tech-virksomheder.

Dagens topnyheder

Der florerer meget voldsomt indhold på internettet. Det kan være svært for de store tech-virksomheder at håndtere alt skadeligt indhold, men meget bliver dog fjernet. I forbindelse med skyderiet i Field’s søndag, har der på forskellige hjemmesider floreret videoer af selve skyderiet.

Desuden har en Youtube kanal tilhørende en Noah Esbensen skabt rygter om, at det skulle være netop denne person, som står bag skyderiet. Da den 22-årige, som lige nu er hovedmistænkt i sagen er dækket af navneforbud, er denne oplysning ikke bekræftet endnu.

På Youtube-kanalen blev der i timerne op til skyderiet uploadet forskellige videoer med våben som ligner det, der blev anvendt i Field’s.

I fremtiden vil tech-virksomhederne dog få et større ansvar for at fjerne skadeligt indhold fra sin tjeneste. EU-Parlamentet har nemlig stemt ja til et regelsæt, som giver dem større ansvar.

Det skal blandt andet øge børns sikkerhed online og kan også få betydning i sager som skyderiet i Field's på Amager. Det siger Socialdemokratiets medlem af EU-parlamentet, Christel Schaldemose. Hun har været ordfører på forslaget i EU-Parlamentet.

»I forhold til sagen fra Field's skal man bare skrive navnet på gerningsmanden ind, så dukker der en masse indhold op. Det vil ændre sig, fordi store tech-virksomheder som Google og Facebook nu skal risikovurdere deres algoritmer. Dermed vil brugerne fremover komme til at se mindre skadeligt indhold,« siger Christel Schaldemose ifølge Berlingske.

Den kommende lov er kendt som Loven for Digitale Tjenester (DSA). Den stiller skærpede krav til selskaber om at fjerne ulovligt indhold og undlade at fremme det i søgemaskiner, hvis det ligger på andre platforme.

Loven blev tirsdag godkendt i EU-Parlamentet og ventes at blive endeligt godkendt på et ministermøde i september. Dermed træder den i kraft for store tech-virksomheder til foråret 2023. For mindre selskaber ventes den at gælde fra 1. januar 2024.

Regelsættet lægger blandt andet op til, at selskaber skal fjerne ulovligt indhold »uden unødig forsinkelse«. Sker det ikke, risikerer selskaberne en bøde på op til seks procent af deres omsætning. At der nu stilles større krav til blandt andet Facebook og Googles algoritmer, vil ifølge Christel Schaldemose få stor betydning.

Det forventer Christel Schaldemose vil have stor betydning for danskernes oplevelse af, hvad de ser på onlineplatforme. Det kan nemlig få betydning i sager om masseskyderier, hvor en video måske er blevet fjernet af YouTube, men florerer på mindre sider.

Her vil algoritmerne i dag fremme de resultater, som flest klikker og kommenterer på, hvilket altså vil sprede videoen yderligere.

Men fremover skal platformene årligt vurdere, om algoritmerne fremmer indhold, som er skadeligt for brugerne eller for demokratiet.

Det vil blandt andet kunne føre til ændringer i sager om masseskyderier, hvor der tit florerer meget voldsomt indhold.