Ny forskning dokumenterer: Vejret påvirker gigt

Mennesker med gigt har til alle tider fortalt om og mærket, hvordan vejret påvirker deres sygdom. At et lavtryk kan give ondt i knæene, eller at leddene smerter, når vejret skifter.

Og at der hverken er tale om skrøner eller overtro, bekræfter ny forskning.

Et netop offentliggjort studie fra Musgrave Park Hospital i Belfast fastslår, at mennesker med leddegigt har væsentlig mindre sygdomsaktivitet i perioder med solskin og lav fugtighed. Det modsatte er dermed også tilfældet: Regn og kulde gør ondt værre.

- Vi værdsætter, at der endelig kommer dokumentation for det, som gigtpatienter i årevis har sagt, siger direktør i Gigtforeningen, Lene Witte og tilføjer:

- Undersøgelsen viser, at det er vigtigt at inddrage patienternes egne erfaringer i forskningen.

133 patienter med leddegigt har deltaget i studiet. Alle havde ved undersøgelsens begyndelse fået medicin (adalimumab eller etanercept) i mindst seks måneder.

Gigtaktiviteten blev målt hos hver enkelt patient i forhold til høje og lave temperaturer, højtryk og lavtryk, regn, solskin, fugtighed og vind.

Der blev målt efter DAS-modellen, der er en særlig metode til måling af gigtaktiviteten ved leddegigt, og hvor udfaldet er en kombination af blodprøver, lægens vurdering og patientens egen oplevelse.

Leddegigt forekommer hos cirka en procent af den voksne danske befolkning. Man regner med, at der findes cirka 35.000-50.000 mennesker med leddegigt i Danmark, og det skønnes, at 3000-5000 mennesker årligt bliver ramt af sygdommen.

Kvinder rammes tre gange så hyppigt som mænd. Sygdommen opstår hyppigst i 30 til 50 års alderen.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip