Ny forskning: Vores økonomi dikterer tandlægebesøget

Skrevet af admin

26/02/2016

Dagens topnyheder

Vi dropper besøget hos tandlægen, når vi har færre penge mellem hænderne.

Det viser en ny analyse fra Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning (Kora).

Her har forskerne fulgt næsten 170.000 personer, hvoraf cirka 12.000 er ansat i virksomheder, der lukker. Resten arbejder på lignende arbejdspladser.

Før virksomhedslukningerne har alle benyttet tandlægen og den praktiserende læge nøjagtig på samme måde. Men analysen viser, at de mennesker, der mister deres arbejde, fordi deres virksomhed lukker, ændrer adfærd.

De dropper det forebyggende tandlægebesøg, fordi det koster penge. Men de holder stadig fast i det gratis lægebesøg.

De sparer blandt andet på kontrolbesøg og tandrensninger. Og blandt de 25 procent, der har de laveste indkomster, bliver også de akutte tandbehandlinger sparet væk, fortæller økonomiprofessor i Kora Nicolai Kristensen, som står bag forskningsprojektet.

- Undersøgelsen viser, at dem, der har været ramt af virksomhedslukning reducerer brugen af forebyggende tandbehandling, men ikke brugen af egen læge, siger han til Ritzau.

Det viser, at brugerbetaling øger uligheden i brugen af sundhedsydelser.

- Analyserne viser, at brugerbetaling har nogle negative konsekvenser.

- Uligheden forbundet med brugerbetaling ved tandlægeydelser og begrænsningen af forbruget af tandlægeydelser skal derfor politisk afvejes over for behovet for offentlig finansiering via øgede skatter, siger Nicolai Kristensen.

Kora har lavet undersøgelsen som et input til politikerne, om hvordan sundhedsvæsenet kan skrues sammen.

- Brugerbetaling i sundhedssektoren har længe været til diskussion blandt politikerne. Nu har de et forskningsbaseret grundlag at diskutere videre fra.

Selv om både De Konservative og De Radikale har luftet ideen om brugerbetaling hos lægen, har der ikke været et politisk flertal for det. Og under valgkampen understregede Venstre, at partiet ikke ville indføre brugerbetaling, hvis Venstre fik regeringsmagten.

Dog er der på flere hospitaler blevet indført bøder ved udeblivelse fra aftale. Blandt andet på Regionshospitalet i Viborg, som fra april 2015 begyndte at give ambulante patienter, der udebliver fra undersøgelse, en bøde på 250 kroner.

/ritzau/