Ny fugleart yngler i Danmark

Skrevet af admin

17/06/2014

Mest læste i dag

En ny art er opdaget som ynglefugl i Danmark - sølvhejren. Ornitologer har fundet to reder på Saltholm i Øresund med både unger og æg.

Sølvhejren var frem til 1980'erne en sjælden gæst i Danmark, men er de seneste 10-20 år blevet set oftere og oftere og har altså nu valgt at yngle herhjemme, oplyser Dansk Ornitologisk Forening (DOF).

Det var to fugletællere, Michael Fink Jørgensen og Morten Jørgensen, som var på Saltholm for at tælle brushøns og engryler, da et par sølvhejrer i træerne i en fiskehejrekoloni vakte deres interesse.

Kort efter fandt de to reder, den ene med fire få dage gamle unger, den anden med tre æg.

- Det giver da et sus at opdage en ny art, der yngler i Danmark. Det er interessant, fordi det er første gang, sølvhejren er dokumenteret som ynglende i Danmark, siger Michael Fink Jørgensen.

De to fugletællere var på øen, hvoraf store dele er topbeskyttet fuglereservat, med særlig tilladelse. De tæller ynglefugle for firmaet Orbicon, som er hyret af Naturstyrelsen i forbindelse med det nationale program for overvågning af naturen, Novana.

Ifølge DOF har det været ventet, at sølvhejren ville begynde at yngle i Danmark. Siden 1980'erne har arten spredt sig op gennem det nordvestlige Europa, og i 2012 blev den fundet ynglende i Tyskland, Sverige og Storbritannien, siger Iben Hove Sørensen, biolog i DOF.

Der kan være mange årsager til sølvhejrens spredning, tilføjer hun. Det kan eksempelvis være en bedre beskyttelse af arten, som tidligere blev jaget mange steder.

- Det kan være øget fokus på bedre forvaltning af vådområder. Og så skyldes det muligvis klimaforandringer, at sølvhejren nu i stigende grad kan overvintre i Europa i stedet for i Afrika og dermed undgår den anstrengende og til tider farlige tur sydpå, siger Iben Hove Sørensen.

Sølvhejren skal yngle 10 år i træk, før den for alvor kaldes "dansk ynglefugl".

De foregående år har Danmark fået tre nye arter af ynglefugle: Buskrørsanger (2012), hvidvinget korsnæb (2012) og korttået lærke (2011).

/ritzau/