Ny indisk regering privatiserer i jagten på vækst

Indiens nye regering med premierminister Narendra Modi i spidsen har fremlagt sin første finanslov, der varsler en ny æra af finanspolitisk forsigtighed.

Finansminister Arun Jaitley siger i sin tale i parlamentet i New Delhi, at regeringen vil arbejde for lavere statsgæld, mere privatisering og en større åbenhed over for udenlandske investorer i jagten på at gøre væksten tocifret igen.

Han understreger samtidig, at regeringen har arvet en "udfordrende" situation med lav vækst og høj inflation fra dens forgænger.

- Vi kan ikke efterlade en arv af gæld til de næste generationer, siger han og tilføjer, at finansloven er "begyndelsen på en rejse mod at opretholde syv til otte procent vækst de næste tre til fire år".

Væksten faldt til 4,7 procent i 2013, hvilket er andet år i træk med en vækst på under fem procent.

Derudover skal regeringens "overforbrug" nedbringes betragteligt de næste tre år, så budgetunderskuddet bliver reduceret til tre procent i 2016/17 fra et mål på 4,1 procent i år.

Samtidig skal loftet for udenlandske investeringer i forsvars- og forsikringssektorerne sættes op fra de nuværende 26 procent til 49 procent.

Finansloven er det første vink om, hvordan Modis regering vil håndtere den indiske økonomi, og markedet havde tilsyneladende forventet mere: Landets vigtigste aktieindeks, Sensex, faldt 0,99 procent kort efter fremlæggelsen af finansloven.

Arun Jaitley understreger i parlamentet i New Delhi, at regeringen vil lægge en ny plan for at løfte de store dele af befolkningen, som lever under fattigdomsgrænsen. De fattige efterspørger flere arbejdspladser og bedre infrastruktur frem for uddeling af mad og tøj, siger finansministeren.

To tredjedele af Indiens 1,25 milliarder indbyggere lever ifølge Verdensbanken for mindre end to dollar om dagen.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip