Ny internetskat bringer Ungarn på kant med EU igen

Skrevet af admin

28/10/2014

Dagens topnyheder

Den ungarske regerings forslag om at beskatte brug af internettet får tirsdag en hård medfart fra EU-Kommissionen, der også tidligere har været efter flere andre reformidéer fra premierminister Viktor Orbáns regering.

- Det er ikke i orden at forsøge at skubbe folk af internettet ved hjælp af skatter, som alligevel ikke vil virke.

- Det her er en skat, som ikke vil virke - ud over at det er en skat, der principielt er en dårlig idé, siger Ryan Heath, der er talsmand for EU's kommissær for den digitale dagsorden, hollandske Neelie Kroes.

Den ungarske økonomiminister, Mihaly Varga, præsenterede forslaget om den nye skat i sidste uge. Han sagde, at skatten på omkring 3,50 krone per gigabyte datatrafik er nødvendig for at få statsbudgettet for næste år til at hænge sammen.

Planen er blevet mødt med kraftige protester. De er ikke løjet af, selv om regeringen siden har lovet at sætte et loft for den månedlige internetskat på 17 kroner for private og 130 kroner for virksomheder.

Ifølge nyhedsbureauet AFP var flere end 10.000 mennesker søndag på gaden for at vise deres vrede over skatten, som flere kritikere har beskrevet som endnu et forsøg fra premierminister Orbáns side på at lukke munden på politiske modstandere.

Kommissær Kroes' talsmand sætter tirsdag også internetskatten i forbindelse med rækken af reformer, som de seneste år flere gange har fået både kommissionen, EU-Parlamentet og andre EU-lande til at lufte tvivl om Orbáns respekt for demokratiet og retsstaten.

- Man må se det som led i en serie handlinger, som har begrænset diverse frihedsrettigheder eller søgt at opkræve gebyrer, som ikke tjener en bredere samfunds- eller økonomisk interesse, siger Ryan Heath.

Han advarer samtidig om, at den ungarske skat kan inspirere andre EU-lande til lignende indgreb, som kan skade Europas økonomiske vækst.

- Den digitale del af økonomien er i øjeblikket formentlig den primære grund til, at Europa holder sig ude af recession. Så det er en ekstra dårlig idé at beskatte den i et land, der allerede ligger under gennemsnittet på det digitale område, siger Heath.

/ritzau/