Ny koalition i Thüringen vækker bekymring i Berlin

Skrevet af admin

21/11/2014

Dagens topnyheder

En ny opsigtvækkende politisk koalition i den østtyske delstat Thüringen kan skabe problemer for forbundskansler Angela Merkels store koalition.

Efter intense forhandlinger mellem tre partier står venstrefløjspartiet Die Linke til at blive ledende parti i en koalition, og den 5. december kan den 58-årige Bodo Ramelow komme til at skrive historie ved at blive valgt som partiets første ministerpræsident.

Die Linke er det reformerede tidligere østtyske kommunistparti SED, som styrede DDR frem til Murens fald i 1989, og det vil være første gang, at partiet vender tilbage til magten i de nye delstater - omend det er under helt ændrede former.

Mange tager afstand fra Die Linke, som ifølge kritikere står for en virkelighedsfjern politik, da det er imod Nato og USA, mens en fløj i partiet vil nationalisere bankerne og bekæmpe EU.

Mange tvivler også på partiets demokratiske sindelag - blandt andre forbundspræsident Joachim Gauck.

- Har dette parti virkelig distanceret sig tilstrækkeligt fra den tro, som SED havde på undertrykkelse af befolkningen? Kan vi stole på dem, spurgte Gauck i et tv-interview i sidste uge.

- Folk i min alder, der boede i DDR, har svært ved at acceptere det, som vi ser. Men vi har demokrati, sagde den 74-årige forbundspræsident.

Bodo Ramelow, som selv er en vesttysk fagforeningsmand, kom til Thüringen kort efter den tyske genforening i 1990. Han lægger stor vægt på et "forsoningsprojekt" i koalitionen med Miljøpartiet De Grønne og socialdemokraterne i SPD.

De tre partier er blevet enige om et politisk program for de kommende fem år i delstaten, som har været regeret af Merkels konservative kristelige demokrater siden genforeningen.

Regeringsgrundlaget er endnu ikke endelig godkendt i alle de tre partier, men hvis det som ventet sker, vil der være banet vej for, at Bodo Ramelow bliver valgt som ministerpræsident for Thüringen den 5. december.

Die Linke fik 28 procent af stemmerne ved delstatsvalget i september, og det har tilbudt SPD og De Grønne mere indflydelse end de to partier er berettiget til i forhold til deres vælgeropbakning.

De to partier har også krævet, at Die Linke fordømmer DDR som "som et diktatur, ikke en retsstat".

På længere sigt kan udviklingen i Thüringen få stor politisk betydning på nationalt plan. Die Linke er i dag ikke anset som en legitim koalitionspartner i Forbundsdagen, men dette kan ændres, hvis Bodo Ramelows regering får succes.

/ritzau/