Ny lyntest på vej: Giver dig svar på 45 sekunder

Foto: Shutterstock.com

En ny type lyntest er på vej, og den kan give svar på blot 45 sekunder.

En ny type lyntest kan være på vej til det europæiske marked. Denne lyntest adskiller sig ved andre, da den ikke kræver en podepind. Derimod bliver testen foretaget via et pust.

Læs også

Anders Breivik anmoder om prøveløsladelse

Den nye lyntest er blevet udviklet i Finland, og har nu fået CE-mærkningen. Det betyder, at den kan blive solgt i EU. Det oplyser det finske medie YLE ifølge Ritzau.

At testen har fået CE-mærkningen, fungerer som dokumentation for, at det medicinske udstyr lever op til den gældende lovgivning i EU.

I modsætning til de nuværende lyntest, der bruges i Danmark, fungerer den nye type lyntest ved, at personen, der testes, skal puste ind i et håndholdt apparat, hvori der er integreret en række nanosensorer, der analyserer for coronavirus. 

Data fra apparaten bliver efterfølgende sendt til en applikation på en smartphone, hvor vedkommende, der er blevet testet, får svar på blot 45 sekunder efter testen er udført.

Det er den første af sin slags til at opnå en CE-mærkning og komme ind på det kommercielle marked. Det oplyser Deep Sensing Algorithms, som er selskabet bag den nye test.

Lyntesten kan bruges flere steder, men det menes dog, at den vil være særligt brugbart, når der er behov for coronatjek ved eksempelvis grænseovergange og i lufthavne. I disse tilfælde kan det nemlig være fordelagtigt med et hurtigt svar.

I dag er den mest udbredte form for lyntest i Danmark, den type test, hvor der foretages podning i næsen. Som regel har man et svar på sin test inden for 15 minutter. 

Denne type test har dog været udskældt fra flere sider, da der er en vis usikkerhed forbundet med lyntest via næsen. Det skyldes, at den ikke altid viser det rigtige resultat, og derfor kan være falsk negativ.

Deep Sensing Algorithms har ikke oplyst noget om, hvor sikker den nye lyntest er. De oplyser dog, at det er muligt at opdage coronavirus via åndedrættet kort tid efter smitte.

Læs også

Kurven er ved at knække: "Det er fantastisk nyt for os"

Ydermere oplyser selskabet, at det ikke er tiltænkt, at den nye type lyntest skal bruges til privat brug. Derimod er det formålet, at den skal bruges af sundhedsprofessionelle.

 

Dagens Gossip