Ny opfindelse: Bæredygtig metode til produktion af flybrændstof

Skrevet af Mathias Nielsen

04/11/2021
Foto: ETH Zürich
Foto: ETH Zürich
I Zürich har man forsket i, om sol og luft kan bruges til at skabe flybrændstof.

Dagens topnyheder

En af de helt store klimasyndere er flytrafikken og det aftryk, som brændstoffet derfra sætter på klimaet og den globale temperatur. Nu kan der imidlertid være godt nyt på vej.

Et forsøg lavet på forskningsuniversitetet ETH Zürich i Schweiz, har nemlig potentielt åbnet for en ny måde at producere flybrændstof på.

Og så skulle man tro, at processen var meget omstændig, men man skal faktisk bare bruge luft og solskin til produktionen. 

I forsøget udvindes der CO2  og vand fra luften, hvorefter solenergien så omdanner det til brændstof.

“Det er et ekstremt spændende koncept, hvor det eneste, der er brug for, er sollys og luft,« siger Brian Vad Mathiesen”, der er professor i energiplanlægning på Aalborg Universitet, til Videnskab.dk

“Der findes flere forskergrupper, som arbejder med koncepter, der udnytter solen til at lave brint. Men jeg har ikke set noget som det her før, hvor man bruger solenergi direkte til at lave brændstoffer uden at have et strømforbrug”, tilføjer han. 

På verdensplan er mange forskere optaget af at skabe nye muligheder for at producere brændstof til skibe og fly, da de er svære at drive på 100 % el.

Metoden, som forskerne i Zürich har lavet, fungerer sådan her:

1: En enhed, som er koblet på et solcelleanlæg, udvinder kuldioxid (CO2) og vand fra den omkringliggende luft.  

2: Kuldioxiden og vandet bliver derefter omdannet til gas, der består af en blanding af kulilte og brint. 

3: Gassen bliver så igen omdannet til flydende kulbrinte eller methanol, der kan bruges som brændstof i for eksempel fly og skibe.

Herunder kan du se en video, hvor metoden illustreres: