Ny prisstigning: Staten hæver prisen for transport af strøm markant

Skrevet af Nicolai Busekist

07/09/2022
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det statslige selskab, der ejer og driver dansk energiinfrastruktur, Energinet, har meldt ud, at forbrugstariffen bliver hævet markant i 2023.

Mest læste i dag

Det er næppe gået forbi nogens næse, at elpriserne er steget markant i de seneste år. Det har medført, at mange danske husstande har fået mangedoblet deres elregninger.

Nu er det dog ikke blot de stigende energipriser, der kommer til at forøge elregningen. Inden længe bliver der nemlig gennemført en prisstigning på den såkaldte forbrugstarif.

Forbrugstariffen bliver lagt oven i kilowattprisen som betaling for, at Energinet står for at levere strøm til din stikkontakt. Det er derfor Energinet, der har ansvaret for, at strømmen transporteres fra kraftværk, vindmøller mv. til forbrugerne.

Ifølge Ritzau sker der en markant stigning i størrelsen af forbrugstariffen i 2023. Den er nemlig blevet fastsat til 14,3 øre per kilowatt-time, hvilket er svarende til en stigning på 3,1 øre eller 28 procent.

Ganske vist lyder det ikke som det store, men det kommer dog til at koste en gennemsnitlig husstand omtrent 1.500 kroner om året.

Værre kan det dog komme til at stå til for de danske virksomheder, der bruger rigtig meget strøm. Mange af dem risikerer nemlig at blive ramt af ekstraudgifter for flere hundrede tusinde kroner.

Ifølge Marie Budtz, der er afdelingsleder i Energinet, er der flere ting, der spiller ind i forhold til beslutningen om at hæve forbrugstariffen. Blandt andet er det af hensyn til den grønne omstilling.

"Mange vind- og solanlæg, der bliver placeret langt væk fra forbrug, skal kobles på nettet, og strømmen videretransporteres hen til forbrugerne. Det er alt sammen med til at hæve prisen for, at Energinet kan drive og udvikle energisystemet og sikre stabil forsyning til danskerne," lyder det i en pressemeddelelse.

Ritzau oplyser, at Energinets drift skal hvile i sig selv. Det vil sige, at forbrugstariffen ikke må være større end de faktiske udgifter, der er forbundet med at drive og udviklet elnettet.

Dog er der indført et lovkrav om, at Energinet skal polstres økonomisk, da dette medfører, at man bedre kan modstå udsving i udgifterne. Dette har derfor også haft indflydelse på, at forbrugstariffen næste år stiger med 28 procent.