En ny rapport viser, at plantebaserede drikkevarer ikke nødvendigvis er sundere at drikke end almindelig mælk.
Lige nu læser andre
Salget af plantedrikke er steget markant i de seneste år. Det gælder for eksempel drikkevarer som havremælk, der for mange har erstattet almindelig komælk.
Populariteten for de plantebaserede produkter kan hænge sammen med en voksende opfattelse blandt forbrugerne, om at det er sundere end almindelig mælk.
I en ny rapport lavet af DTU Fødevareinstituttet for Fødevarestyrelsen viser tal, at salget i årene 2014 til 2019 blev cirka firdoblet fra 72 til 277 millioner kroner.
Drikkene, som er med i undersøgelsen, er blandt andet risdrik, havredrik, sojadrik og mandeldrik. Det interessante er så, om det nu også forholder sig sådan at plantebaserede drikkevarer rent faktisk er sundere.
Ifølge DTU’s undersøgelse, så er plantedrikke ikke er et alternativ til mælk, da de har meget forskellige næringsstofsammensætninger.
Det gælder blandt andet aminosyrer, sukkerarter, vitaminer og mineraler.
I plantedrikke er der generelt et lavere indhold af B2-vitamin, B12-vitamin, fosfor, jod og kalium, end det er tilfældet i almindelig mælk.
Men inden du fælder dom over plantedrikke, så er det faktisk muligt at få plantedrikke, hvor niveauet af de nævnte næringsstoffer er på lige fod med komælk.
– Plantedrikke kan ikke i sig selv være en erstatning for mælk, medmindre man tilføjer ekstra næringsstoffer til dem. Derfor er der også produkter på markedet, som forsøger at efterligne mælk, ved for eksempel at tilføje calcium. Men selv dette gør det ikke til en fuldgyldig erstatning, siger Jette Jakobsen, seniorforsker ved DTU Fødevareinstituttet ifølge TV 2.