Ny udmelding skaber uro: Mette Frederiksen kan være på vej ud af dansk politik

Skrevet af Kamille Isaksen

18 uger siden

|

08/01/2024
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Efter formandens udmelding er der blevet sat en masse spekulationer i gang.

Dagens topnyheder

Charles, den nuværende formand for Det Europæiske Råd, har netop meddelt, at han ved næste valg vil stille op til EU-Parlamentet i juni. 

Denne annoncering har sat en masse spekulationer i gang overalt i Europa, idet der nu skal findes en ny formand. Denne udvikling har skabt en ny politisk dynamik, hvor Danmarks statsminister Mette Frederiksen nu spekuleres i at være en potentiel kandidat til topposten.

Det skriver TV 2

"Det her skyder debatten om de europæiske topposter i gang langt tidligere end ventet," bemærker Lykke Friis, direktør i Tænketanken Europa, i en kommentar til TV 2. 

Mette Frederiksens navn dukker op som en stærk kandidat, hvilket kan forandre landskabet i både dansk og europæisk politik markant.

Under normale omstændigheder ville den nuværende formand fortsætte indtil en aftale om fordelingen af topposter efter EU-Parlamentets valg var på plads. Men Michels tidlige exit og Frederiksens potentielle interesse for jobbet introducerer en ny og usædvanlig situation i EU's politiske regnestykke.

Man kan derfor se frem til et halvt år, som er fyldt med diverse spekulationer, heriblandt chancen for, at Mette Frederiksen kan ende med at overtage posten. Denne udvikling spekuleres i at være begunstiget af Mette Frederiksens tidligere kritik af Michels mødeledelse.

Denne omlægning i magtbalancen forventes at påvirke EU's politiske landskab betydeligt. Den normalt en måneds lange proces med at fordele posterne over to topmøder i juni, står nu over for en uforudsigelig fremtid. "Kabalen skal helst lægges på én gang. Så hvis man pludselig tager et kort ud og skal vælge rådsformand først, bliver det endnu mere kompliceret, end det er i forvejen," forklarer Friis.

Hvis Frederiksen skulle blive den nye formand for Det Europæiske Råd, ville det ikke alene være et bemærkelsesværdigt skridt for hende personligt, men også for Danmarks position i EU.