Ny undersøgelse: Dansk boligmarked fuldstændig fastlåst

Det danske boligmarked er aldeles fastlåst, viser en ny undersøgelse fra Dansk Eejndomsmæglerforening.

I 95 procent af tilfældene har køberne solgt deres bolig før de køber et nyt, og det gør det danske boligmarked til det mest fastlåste i Norden, ifølge en ny undersøgelse foretaget blandt ejendomsmæglere i Sverige, Norge, Island og Danmark.

Danske ejendomsmæglere er Nordens mindst optimistiske, både hvad angår forventningerne til prisudviklingen samt udbuddet på boligmarkedet det kommende kvartal.

Det viser den dugfriske undersøgelse, som er udarbejdet af brancheforeninger for ejendomsmæglere i Norge, Sverige, Island og Danmark, og her i landet af Dansk Ejendomsmæglerforening.

Undersøgelsen viser også, at danskerne er yderst forsigtige, når de handler bolig. Hele 95 procent køber først en ny bolig, når den gamle er solgt.

Til sammenligning er situationen i Sverige, at hele 60 pct. køber en ny bolig, før de har solgt den gamle.

Det er ifølge Dansk Ejendomsmæglerforenings formand et tydeligt tegn på, at det danske marked er i knæ.

- Den overordnede konklusion på undersøgelsen er, at det danske boligmarked er det mest fastlåste i Norden, og at selv Island, der har været slået omkuld af krisen, har et mere velfungerende boligmarked i øjeblikket. Det understreger med al ønskelig tydelighed, at vi i Danmark har hårdt brug for den boligpakke, som politikerne har stillet os i udsigt, siger formand Steen Winther-Petersen.

I undersøgelsen er mæglerne i de nordiske lande også blevet spurgt til deres forventninger om boligmarkedets udvikling.

De nye tal viser blandt andet, at 71 procent af de danske mæglere tror, at priserne vil falde lidt eller meget.

Det gør dermed danske mæglere til de mindst optimistiske i Norden, da det samme tal for Sverige er 58 procent, 15 for Norge, 49 for Finland og kun 9 procent for Island.

- I øjeblikket oplever vi store forskelle på de nordiske boligmarkeder. Herhjemme tror mæglerne, at priserne falder, og vi ser, at danskerne ikke køber nyt, før de har solgt det gamle, og det er i det hele taget de negative nyheder, der dominerer tallene for Danmark.

- Sverige er i den omvendte situation af Danmark, der har man strammet op på udlån for at forhindre en overophedning af boligmarkedet, og det giver lidt negative udsigter, mens nordmændene jo har været mindst ramt af krisen og klarer sig rigtig pænt, også i forhold til boligmarkedet, siger Steen Winther-Petersen.

 

Dagens Gossip