Nye lov har set dagens lys: Gælder samtlige danskeres mobiltelefoner

Skrevet af Emil Martesen

24/04/2024
Shutterstock.com
Shutterstock.com
En ny lov har set dagens lys.

Dagens topnyheder

En ny beslutning fra EU har for nyligt set dagens lys.

Og det falder på et tørt sted for forbrugerne, der nu kan se frem til, at få ret til at reparere dine elektroniske apparater som telefoner og vaskemaskiner. Den rettighed er en del af en nyligt vedtaget lovgivning, som er designet til at styrke forbrugerrettighederne og bidrage til miljøbeskyttelse ved at forlænge levetiden på produkterne.

Det skriver EU- Parlamentet på sin hjemmeside.

Den såkaldte 'right to repair act' blev stemt igennem i Europa-Parlamentet og har modtaget bred opbakning, idet den adresserer et voksende krav fra borgerne om mere bæredygtige forbrugsmuligheder.

René Repasi, medlem af Europa-Parlamentet, som var med til at vedtage lovgivningen, lægger heller ikke skjul på, at det er en vigtig milepæl for parlamentet:

"Det her er en vigtig milepæl for parlamentet og dets forpligtelser til at gøre forbrugerne bedre rustet i kampen mod klimaforandringerne", lyder det fra ham.

Med den nye lov bliver det nemmere og billigere for forbrugerne at få repareret defekte eller slidte varer til en 'fornuftig' pris. Loven kræver også, at fabrikanterne tilbyder rettidig og omkostningseffektiv reparationsservice og informerer forbrugerne om de nye regler. Derudover vil varer, der bliver repareret, nyde godt af en forlænget garanti med et år, hvilket yderligere understreger lovens fokus på at forlænge levetiden for elektronik.

EU-landende har nu 24 måneder til at implementeringen af 'right to repair act'.