Nu kan din indkøbstur blive dyrere.
Lige nu læser andre
Den grønne omstilling står ikke længere og venter på dørtrinnet, den er på vej ind ad døren med fuld kraft.
Fra begyndelsen af 2025 træder nye regler i kraft, der vender op og ned på, hvordan danske virksomheder må tænke emballage.
Det bliver nemlig fremover et lovkrav, at alle virksomheder, som fylder deres produkter i emballage eller importerer varer pakket ind i emballage, selv skal sørge for at håndtere affaldet bagefter. Og det er ikke småpenge, det drejer sig om.
Det skriver Teknologisk Institut
Læs også
Regningen for det nye producentansvar løber op i 1,3 til 1,8 milliarder kroner om året.
Ifølge den nye model skal virksomhederne ikke blot betale for håndteringen af emballagen, men også tage ansvar for hele dens livscyklus fra produktion til genanvendelse.
“Formålet er at kæde produktionsfasen sammen med affaldsfasen, så man som producent betaler den samlede regning for produktets miljøpåvirkning, også når det bliver til affald,” lyder det.
Dybere mental forandring
Hvordan skal virksomhederne så løfte opgaven?
De færreste har mulighed for selv at stå for landsdækkende indsamling og sortering af affald, og derfor lægges der i praksis op til kollektive løsninger.
Her kan producenterne organisere sig i fælles ordninger, som kan indgå aftaler med kommuner eller private aktører, og dermed stå for logistik, sortering og genanvendelse.
Gebyret, som virksomhederne skal betale, afhænger af, hvor nemt emballagen kan genanvendes. Jo lettere, desto billigere, og det er ikke tilfældigt.
Tanken er at skabe et incitament for mere bæredygtigt emballagedesign, så virksomheder allerede i udviklingsfasen overvejer, hvordan emballagen skal håndteres som affald.
Der er derfor ikke kun tale om en økonomisk tilpasning, men en dybere mental forandring i dansk erhvervsliv. Et reelt skridt mod den cirkulære økonomi.