Nyt om grænsehandlen: Nu frarådes det at køre over grænsen

Skrevet af Nicolai Busekist

29/10/2020
Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Hidtil har Slesvig-Holsten været undtaget fra advarslen mod rejser til Tyskland. Smittetallet er dog røget over den danske grænse, hvorfor undtagelsen er ophævet.

Mest læste i dag

Fra lørdag kl. 00.00 er den frie bevægelighed mellem Danmark og Slesvig-Holsten slut. Delstaten har hidtil var den eneste region i Tyskland, der ikke har været på listen over lande, hvortil de danske myndigheder fraråder rejser.

Smittespredningen i Tysklands nordligste delstat er røget over 30 nye smittede pr. 100.000 indbyggere i løbet af syv døgn. Det vil sige, at området nu er orange på Udenrigsministeriets liste, hvorfor enhver udrejse hertil frarådes.

Ifølge Gorm Casper, der er turistchef i Flensborg, forventer de, at danskeren udebliver. Han udtaler følgende til JydskeVestkysten:

"Vi forventer nu, at danskerne udebliver. Når vi tager med i kalkulen, at mange ikke bryder sig om at handle med iført mundbind, og at online-handelen er stigende, som kommer det her til at gøre rigtigt ondt på vores detailhandel."

Dette følger han op ved at sige:

"Restauranter og hoteller får jo op til 75 procent kompensation. Da detailhandelen ikke lukkes, må den klare sig igennem med den meget lavere omsætning. Jeg vil kalde det en katastrofe."

Danskernes fravær kan mærkes

Den lokale turistorganisation og Flensborg Kommune har besluttet at aflyse byens berømte julemarked. Det skyldes, at corona-reglerne er blevet strammet, men også danskernes fravær.

"Det hele ser meget dystert ud. Netop julemarkedet har været det tidspunkt på året, hvor der kunne tjenes penge til at fylde de sløve tidspunkter på året. Halvdelen af indkøbende foretages af danskere. Jeg forventer, at en del butikker drejer nøglen om allerede her i november," siger byens turistchef, Gorm Casper, til JydskeVestkysten.

Det er fortsat et åbent spørgsmål, hvilke konsekvenser disse ændringer vil få for borgerne syd for grænsen. Hidtil har indbyggerne i området i modsætningen til andre indbyggere i forbundsrepublikken kunnet rejse til Danmark, uden krav om et anerkendelsesværdigt formål.

Der er uvished om grænsekontrollen

Hvis det ændres, at der stilles krav om et anerkendelsesværdigt formål, vil det naturligvis have betydning for grænsehandlen og grænsekontrollen.

Det er udenrigsministeriet, der står for rådgivningen af personer, der rejser ud af Danmark, men det er Rigspolitiet, der har ansvaret for at kontrollere indrejsen.

Der er dog endnu ikke blevet taget stilling til, hvorvidt grænsekontrollen skal skærpes yderligere, og hvilke konsekvenser, det vil få for pendlerne.

Presse- og kommunikationskonsulent Thomas Rudbeck fra Rigspolitiet oplyser over for JydskeVestkysten, at man formentlig har mere nyt fredag.