Nyt studie: Så effektiv er coronavaccinen

Skrevet af Mathias Nielsen

26/11/2021
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Et nyt studie kaster lys over, hvor effektiv vaccinen mod coronavirus er.

Dagens topnyheder

Debatten om coronavaccinen er blusset voldsomt op i tiden, hvor debatten både handler om effektiviteten på en vaccine samt om ikke-vaccinerede skal have de samme muligheder som folk, der er vaccineret.

Senest har man i Østrig lavet en total nedlukning af samfundet for alle borgere i maksimalt 20 dage. Derefter vil nedlukningen fortsætte for ikke-vaccinerede.

I Holland strammer man også grebet for folk, der fortsat ikke har været forbi et center og blive vaccineret. Det har begge steder ført til en masse demonstrationer, hvor demonstranterne har været involveret i voldsomme sammenstød med politiet.

Så er det helt store spørgsmål imidlertid hvor effektiv vaccinen reelt set er?

Ifølge et nyt studie fra det amerikanske center for sygdomsforebyggelse (CDC), så er vaccinen ganske god mod et alvorligt og i sidste ende dødeligt sygdomsforløb.

Studiet er bygget på sundhedsdata fra lidt over en tredjedel af USA's befolkning, hvilket svarer til 120 millioner amerikanere fordelt over 24 stater. Her slår CDC fast, at der er 14 gange større risiko for at dø af covid-19, hvis man ikke er vaccineret.

Studiet er ifølge Henrik Nielsen, der er klinisk professor i infektionsmedicin og overlæge på Aalborg Universitetshospital særdeles gennemarbejdet, hvorfor man godt kan anvende studiet som reel argumentation for at folk skal lade sig vaccinere. 

“Vi behøver ikke tage forbehold. Du kan ikke diskutere, om folk er døde eller ej, når de kun ser på dem, der allerede er testet positiv,” siger han til TV2 og tilføjer:

“Det er klar tale. For hver gang, der dør 15 personer af covid i USA, så er de 14 uvaccinerede. Det betyder, at der er en kæmpe effekt af vaccinen på risikoen for at dø.”