Nyt studie: Sådan kan du lettere falde i søvn

Skrevet af Mathias Nielsen

03/01/2023
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Hvis du har svært ved at falde i søvn, så skal du ifølge et nyt studie faktisk bare sørge for en enkelt ting i dagtimerne.

Dagens topnyheder

Er du en af dem, som har svært ved at sove? Så er du bestemt ikke alene. Søvnforskere har i mange år forsket i, hvad der kan gøre det lettere at falde i søvn.

I et nyt studie kommer der dog et nyt råd, som faktisk er ret nemt at efterleve.

Studiet er fra The University of Washington i USA, og det viser, at mængden af naturligt lys ser ud til at kunne få dig til at falde tidligere i søvn.

»Det, vi fandt ud af, er, at lys i løbet af dagen, især om morgenen, fremmer dit biologiske ur, så du bliver træt tidligere om aftenen, men lyseksponering sent på dagen eller tidligt om natten vil forsinke dit biologiske ur, så du først bliver træt senere,« forklarer Horacio de la Iglesia, professor i biologi ved University of Washington ifølge Berlingske.

I studiet har 507 studerende på universitetet fået målt deres søvnmønstre, og hvor meget lys de blev eksponeret for. Det er sket over en periode på tre år og i alle fire årstider.

Studiets resultater peger på, at naturligt dagslys har en stor effekt på døgn- og søvnrytmen. Forskerne fandt frem til, at de studerende på skoledage sov 40 minutter senere om vinteren sammenlignet med om sommeren.

Og at de også vågnede 27 minutter senere om vinteren.

Ifølge Horacio de la Iglesia, så viser studiet, at daglys er en vigtig del af en god søvnrytme.

Vil man forberede sin søvn yderligere, så anbefaler han at begrænse skærmtid og mindske kunstig belysning inden sengetid.