Obama før tv-tale: Jeg har magt til at bekæmpe IS

Skrevet af admin

10/09/2014

Dagens topnyheder

USA's præsident, Barack Obama, fortalte tirsdag aften ledende politikere i Kongressen, at han har magten til at gennemføre en bredere militær indsats mod Islamisk Stat (IS) i Irak og muligvis Syrien, uden først at få Kongressens opbakning.

Det skete ved et møde i Det Hvide Hus, hvorfra Obama onsdag aften (03.00 natten til torsdag dansk tid) holder en tv-transmitteret tale til det amerikanske folk.

- Præsidenten fortalte lederne, at han har de nødvendige beføjelser til at gribe ind mod Isil (Islamisk Stat, red.), lyder det i en udtalelse fra Det Hvide Hus.

John Boehner, der er Republikanernes flertalsleder i Repræsentanternes Hus, bakker ifølge en talsmand for Det Hvide Hus op om præsidentens plan.

- Flertalslederen gjorde det klart, at Isil (Islamisk Stat, red.) er klar til bekæmpe os, og som vi har lært i Syrien, jo længere vi venter, des sværere valg skal vi træffe, siger talsmanden.

I talen onsdag vil Barack Obama formentlig fortælle, hvordan USA vil forsøge at nedkæmpe IS i Irak og muligvis Syrien, hvor bevægelsen de seneste måneder har erobret adskillige byer og drevet tusindvis af indbyggere på flugt.

Desuden har halshugningen af to amerikanske journalister tvunget den amerikanske præsident til at reagere.

En meningsmåling i Washington Post viste tirsdag, at 71 procent af amerikanerne bakker op om luftangreb mod IS i Irak og 65 støtter luftangreb i Syrien.

Ifølge en lov fra 1973 skal USA's præsident, der også er militærets øverstkommanderende, konsultere Kongressen, før han sender soldater i krig, men han behøver ikke en decideret godkendelse fra Kongressens medlemmer.

Barack Obama understregede i et interview med NBC søndag, at USA ikke er på vej til at sende soldater ind i hverken Irak eller Syrien. Derfor vil han snarest bede om Kongressens opbakning til at bevæbne moderate dele af Syriens opposition, så den kan tage kampen op mod IS i Syrien.

Han blev i 2008 valgt til præsident på et løfte om at trække amerikanske soldater ud af Irak, og derfor har han indtil nu holdt indsatsen i Irak på et minimum, der har skullet sikre kristne og muslimske mindretal i Irak mod IS-overgreb.

Danmark er blandt de 10 lande, der har dannet en såkaldt kernekoalition, som skal bekæmpe IS.

/ritzau/AFP