Obama indleder intenst diplomati i Haag

Skrevet af admin

24/03/2014

Dagens topnyheder

USA's præsident, Barack Obama, er mandag formiddag ankommet til Haag for at indlede en uge, der bliver stærkt præget af intenst, internationalt diplomati.

I Haag mødes Obama blandt andet med sin kinesiske modpart, præsident Xi Jinping. Den amerikanske præsident besøger siden Belgien, Italien og Saudi-Arabien.

De diplomatiske drøftelser vil blive domineret af krisen omkring Ruslands fremfærd i Ukraine, og den amerikanske leder skal blandt andet undersøge, hvor langt de europæiske ledere er parate til at gå for at hindre Moskva i at gå længere efter russernes annektering af Krim.

Under drøftelser i Haag mandag med andre ledere fra de store industrilande i G7-gruppen vil et eventuelt øget vestligt pres på Moskva blive diskuteret nøje.

Obama har truet med sanktioner mod nøglesektorer i den russiske økonomi, mens EU på grund af sine tættere økonomiske bånd til Rusland tøver mere med at indføre bredere økonomiske sanktioner.

G7-topmødet i Haag er en symbolsk markering til Moskva, som senere i år skulle være vært for et G8-topmøde i Sotji.

Der bliver tale om et ganske kort møde, hvis væsentligste resultat ventes at blive, at Rusland - for en tid i hvert fald - bliver smidt ud af G8, som dermed igen bliver til G7.

Det er Obama, der har indkaldt til topmødet - minus den nuværende G8-formand Rusland. Det finder sted i forbindelse med et atomsikkerhedstopmøde i Haag mandag og tirsdag.

Obama skal i Haag også mødes bilateralt med Kinas præsident, Xi Jinping, ligesom han skal forsøge at få dæmpet spændinger mellem Sydkorea og Japan.

Den amerikanske præsident ventes under Europa-rejsen også at fortsætte overvejelserne om, hvem der skal være ny generalsekretær i Nato, når Anders Fogh Rasmussen slipper posten til efteråret.

Den norske avis Aftenposten mente søndag at vide, at både USA, Storbritannien, Tyskland og Frankrig nu støtter den tidligere norske statsminister Jens Stoltenberg.

Men ifølge Ritzaus kilder er beslutningen langt fra truffet endnu.

Det påkalder sig opmærksomhed, at Obama også besøger Rom, hvor tidligere udenrigsminister Franco Frattini længe har været eneste offentlige kandidat til Nato-jobbet, og hvor også tidligere premierminister Enrico Letta er på udkig efter et nyt job.

/ritzau/