Obama roser Egyptens forsøg på at mægle i Mellemøsten

En eventuel aftale om en våbenhvile mellem Israel og Hamas i Gazastriben skaber håb om ro i Mellemøsten.

Det mener den amerikanske præsident, Barack Obama, som kommenterer Egyptens forslag om en våbenhvile, der skal stoppe bombardementerne både i Gaza og i Israel.

Samtidig understreger Obama, at Israel har ret til at forsvare sig selv mod "utilgivelige" angreb fra Hamas, og at intet land bør acceptere, at raketter bliver affyret "vilkårligt" imod civile.

Kommentarerne kommer i forbindelse med den såkaldte Iftar-middag, som markerer den hellige muslimske måned ramadanen. Her kalder præsidenten desuden de mange palæstinensiske dødsfald i konflikten for en "tragedie".

- Vi er opmuntrede over, at Egypten er kommet med et forslag, som, vi håber, kan genskabe ro. De billeder, vi ser fra Gaza og Israel er hjerteskærende, siger Obama.

Også den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, håber snarest muligt at finde en løsning på den blodige konflikt.

Ifølge en talsmand for udenrigsministeriet har Kerry været dybt involveret i samtaler med Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, egyptiske embedsfolk og den palæstinensiske selvstyrepræsident, Mahmoud Abbas.

- USA er fortsat engageret i at arbejde med dem og vores regionale partnere for at finde en løsning på den farlige og skrøbelige situation, forklarer talsmanden.

Israel har tilkendegivet, at landet vil overveje det egyptiske forslag om en våbenhvile. Men det virker usandsynligt, at den - som egypterne foreslår - kan træde i kraft klokken otte dansk tid tirsdag. Israels sikkerhedskabinet skal først mødes tirsdag morgen for at diskutere forslaget.

Samtidig er Hamas, der styrer Gazastriben, afvisende over for idéen, siger talsmand Fawzi Barhum. Bevægelsen ønsker en færdigt udarbejdet aftale, der skal standse volden - ikke blot en våbenhvile.

- En våbenhvile uden at nå frem til en aftale bliver afvist. I krigstider lægger du ikke dine våben og forhandler bagefter, siger han.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip