Økonom om finansministers afgang: En aftalt skilsmisse

Den græske regering ønsker en ny start i forhandlingerne med de internationale kreditorer, siger en kender af græske forhold, efter at Yanis Varoufakis mandag morgen meddelte, at han træder tilbage som Grækenlands finansminister.

Det gjorde han for at hjælpe forhandlingerne med kreditorerne på gled, og der har hurtigt rejst sig spekulationer om, hvorvidt finansministeren blev prikket på skulderen af premierminister Alexis Tsipras.

Mandag morgen er der indkaldt til et møde, hvor man forventer at finde en afløser for den omstridte finansminister.

- Premierminister Alexis Tsipras ønsker et bedre forhold til EU. Det, at Varoufakis nu går af, var en aftalt skilsmisse mellem premierministeren og finansministeren, siger økonom Nikos Haritakis fra universitetet i Athen til nyhedsbureauet NTB.

Natten til mandag blev det klart, at et overvældende flertal af grækerne sagde nej til de internationale kreditorers krav til besparelser og reformer, da en folkeafstemning viste opbakning til den græske regerings håndfaste linje over for EU.

- Varoufakis ønsker ikke at være en del af de nye forhandlinger, hvis den græske regering må gå med på enkelte af kreditorernes krav.

- Han ønsker fortsat at være lederen for yderfløjen i Syriza. De som har været og fortsat er imod enhver indrømmelse overfor EU, siger Nikos Haritakis om den afgående finansminister.

Græske medier var ikke sene til at udnævne flere favoritter til at overtage posten som finansminister.

På listen optræder Grækenlands chefforhandler i forhandlingerne med de internationale kreditorer, Euclid Tsakalotos.

Den nye finansminister ventes at blive udnævnt efter et møde, som gik i gang klokken ni.

En anden favorit til at overtage posten er Giorgos Stathakis, som er økonomiminister.

/ritzau/

 

Dagens Gossip