Øst glimrer ved fravær i tysk holdsport

Skrevet af admin

03/10/2015

Dagens topnyheder

Lørdag 3. oktober er det præcis 25 år siden, tyskerne officielt vågnede op som en samlet nation et lille års tid efter Berlinmurens fald.

Det gjaldt naturligvis også i sportens verden. Selv om det var Vesttyskland, der hjemførte VM-triumfen i fodbold i 1990, skete det efter murens fald. Og triumfen gav ifølge Hans Bonde, professor i idrætshistorie ved Københavns Universitet, den emotionelle sammensmeltning en kickstart.

Muren er væk, men skyggerne fra DDR-tiden er fortsat ind i nutidens tyske sportsligaer.

Ud af de 68 professionelle klubber i landets øverste herreligaer inden for fodbold, håndbold, ishockey og basketball hører blot fem hjemme i det tidligere Østtyskland - heraf tre håndboldklubber.

I Bundesligaen i fodbold er der sågar ikke et eneste hold fra det gamle DDR.

- På trods af genforeningen er der stadig mentalt, men også økonomisk og sportsligt, meget store forskelle, og spørgsmålet er, om de nogensinde vil blive udlignet. "Mauer im Kopf" (Muren i hovedet, red.), kalder man det, siger Hans Bonde.

- Der var statsprofessionalisme i DDR, og den er der jo ikke mere, så de krykker, der kunstigt holdt DDR-sporten oppe på et ekstremt højt niveau, er væk. Så viser realiteterne sig, og der er den vestlige del af Tyskland i dag stærkere økonomisk udviklet, og der er mange flere penge i sport der.

Den økonomiske forskel på øst og vest er markant, og det trækker naturligt nogle velkendte geografiske linjer i de professionelle sportsligaer, fortæller Karl Christian Lammers, lektor i tysk samtidshistorie ved Saxo-Instituttet.

- Det er lettere at drive en økonomisk rentabel sportsklub i det vestlige Tyskland, for i vest har man de store firmaer, der sponserer. De store firmaer findes ikke på samme måde i det tidligere DDR, forklarer han.

I det kommunistiske Østtyskland satsede man paradoksalt nok benhårdt på individuelle sportsgrene, fordi der var flest OL- og VM-titler at hente. Meget naturligt er det også inden for disse, man stadig er stærkest i øst.

- Der er fortsat nogle elitecentre i det gamle Østtyskland, selvom de ikke er så velfunderede som i DDR-tiden, men det handler også stadig om svømning, atletik og cykling, siger Karl Christian Lammers.

I håndbold er det gamle øst på topniveau repræsenteret ved Magdeburg, Leipzig og Eisenach, mens holdene Eisbären Berlin og Mitteldeutscher BC i henholdsvis ishockey og basketball er alene om at have rødder i DDR.

Og klubberne skal næppe forvente følgeskab fra geografiske artsfæller i nærmeste fremtid.

- Vi lever selv i Danmark med meget store forskelle mellem de forskellige landsdele, så hvorfor skulle man i Tyskland få et totalt harmoniseret sportsligt forhold mellem de forskellige regioner? Det kan man ikke forvente. Det østlige Tyskland er bare fattigere og mindre udviklet - også på det sportslige område, siger Hans Bonde.

I fodbold er det kun Red Bull Leipzig, som i næstbedste række rører på sig med energidrikmillioner i ryggen. Klubben ligner eneste reelle kandidat til at bryde den totale vestlige dominans i tysk fodbold.

/ritzau/