Øst glimrer ved fravær i tysk holdsport

Lørdag 3. oktober er det præcis 25 år siden, tyskerne officielt vågnede op som en samlet nation et lille års tid efter Berlinmurens fald.

Det gjaldt naturligvis også i sportens verden. Selv om det var Vesttyskland, der hjemførte VM-triumfen i fodbold i 1990, skete det efter murens fald. Og triumfen gav ifølge Hans Bonde, professor i idrætshistorie ved Københavns Universitet, den emotionelle sammensmeltning en kickstart.

Muren er væk, men skyggerne fra DDR-tiden er fortsat ind i nutidens tyske sportsligaer.

Ud af de 68 professionelle klubber i landets øverste herreligaer inden for fodbold, håndbold, ishockey og basketball hører blot fem hjemme i det tidligere Østtyskland - heraf tre håndboldklubber.

I Bundesligaen i fodbold er der sågar ikke et eneste hold fra det gamle DDR.

- På trods af genforeningen er der stadig mentalt, men også økonomisk og sportsligt, meget store forskelle, og spørgsmålet er, om de nogensinde vil blive udlignet. "Mauer im Kopf" (Muren i hovedet, red.), kalder man det, siger Hans Bonde.

- Der var statsprofessionalisme i DDR, og den er der jo ikke mere, så de krykker, der kunstigt holdt DDR-sporten oppe på et ekstremt højt niveau, er væk. Så viser realiteterne sig, og der er den vestlige del af Tyskland i dag stærkere økonomisk udviklet, og der er mange flere penge i sport der.

Den økonomiske forskel på øst og vest er markant, og det trækker naturligt nogle velkendte geografiske linjer i de professionelle sportsligaer, fortæller Karl Christian Lammers, lektor i tysk samtidshistorie ved Saxo-Instituttet.

- Det er lettere at drive en økonomisk rentabel sportsklub i det vestlige Tyskland, for i vest har man de store firmaer, der sponserer. De store firmaer findes ikke på samme måde i det tidligere DDR, forklarer han.

I det kommunistiske Østtyskland satsede man paradoksalt nok benhårdt på individuelle sportsgrene, fordi der var flest OL- og VM-titler at hente. Meget naturligt er det også inden for disse, man stadig er stærkest i øst.

- Der er fortsat nogle elitecentre i det gamle Østtyskland, selvom de ikke er så velfunderede som i DDR-tiden, men det handler også stadig om svømning, atletik og cykling, siger Karl Christian Lammers.

I håndbold er det gamle øst på topniveau repræsenteret ved Magdeburg, Leipzig og Eisenach, mens holdene Eisbären Berlin og Mitteldeutscher BC i henholdsvis ishockey og basketball er alene om at have rødder i DDR.

Og klubberne skal næppe forvente følgeskab fra geografiske artsfæller i nærmeste fremtid.

- Vi lever selv i Danmark med meget store forskelle mellem de forskellige landsdele, så hvorfor skulle man i Tyskland få et totalt harmoniseret sportsligt forhold mellem de forskellige regioner? Det kan man ikke forvente. Det østlige Tyskland er bare fattigere og mindre udviklet - også på det sportslige område, siger Hans Bonde.

I fodbold er det kun Red Bull Leipzig, som i næstbedste række rører på sig med energidrikmillioner i ryggen. Klubben ligner eneste reelle kandidat til at bryde den totale vestlige dominans i tysk fodbold.

/ritzau/

 

Dagens Gossip