Østergaard lægger an til nedjustering af vækstskønnet

Skrevet af admin

18/09/2014

Dagens topnyheder

Økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) erkender nu, at alt peger i retning af en nedjustering af væksten, når regeringen fremlægger Økonomisk Redegørelse i december.

Det siger han i forbindelse med et samråd torsdag i Folketingets Finansudvalg, efter at oppositionen og talrige økonomer gennem lang tid har kaldt regeringens tal for misvisende og alt for høje.

- Med de oplysninger, der er nu, blandt andet med nationalregnskabet for andet kvartal, så er der meget, der taler for, at vækstprognosen vil se anderledes ud i december i form af en nedjustering, siger økonomiminister Morten Østergaard (R).

Det er blot tre uger siden, at regeringen fremlagde sit forslag til næste års finanslov, der tager udgangspunkt i en vækst på 1,4 procent af bruttonationalproduktet i år og 2,0 procent næste år. Tallene var en del af Økonomisk Redegørelse, der blev fremlagt dagen efter.

Tre dage senere viste nye tal fra Danmarks Statistik dog, at økonomien gik baglæns med minus tre procent i andet kvartal og i første kvartal blev væksten nedjusteret med 0,8 procentpoint.

Det er blandt andet på den baggrund, at Morten Østergaards nye melding kommer. Men han understreger, at Økonomisk Redegørelse baserer sig på alle de tal, der er tilgængelige på det givne øjeblik, rapporten fremlægges.

Der er med andre ord altså ikke tale om et politisk redskab, men udelukkende matematik.

- Det er jo ikke sådan, at politikerne sidder og hekser med de her tal efter for godt befindende, siger Østergaard.

Han lægger dog ikke op til en justering af regeringens forslag til finansloven, selvom regeringen med sine egne ord er "gået lige til kanten" i forhold til EU's regler for underskud.

- Selvom der kommer en nedjustering, fører det ikke nødvendigvis til, at der ikke er en tilstrækkelig robusthed omkring det, der ligger til grund for finansloven, siger han.

Han peger på, at renteudviklingen, den indenlandske efterspørgsel samt udviklingen i beskæftigelse og ledighed kan påvirke den økonomiske udvikling i Danmark.

/ritzau/