Også Europaparlamentet skyder på EU's nye asylreform

Skrevet af admin

11/05/2016

Dagens topnyheder

Kuglerne flyver om ørerne på EU-Kommissionen, efter at den i sidste uge foreslog en omfattende asylreform, hvor EU-landene omfordeler flygtninge i EU og gør det muligt for lande at betale sig fra det, hvis de ikke vil tage deres flygtningekvote.

Danmark og flere andre EU-lande afviser blankt flygtningekvoter, og i Europaparlamentet, der skal være med til at vedtage forslaget, bliver der også skudt med skarpt.

Ordføreren for den socialistiske gruppe, italieneren Elly Schlein, siger, at det er et strukturelt problem, når seks ud af de 28 EU-lande tilsammen modtager 80 procent af alle asylansøgninger, og hun er skuffet over reformforslaget.

- Det ligger langt under vores forventninger, siger hun.

Også ordføreren fra parlamentets største gruppe, den konservative malteser Roberta Metsola, går til angreb på EU-Kommissionens udspil.

Hun er især imod at give medlemslande mulighed for at betale sig ud af den såkaldte fairness-mekanisme, der automatisk skal fordele flygtninge fra overbelastede lande til andre lande i EU.

- Jeg synes, at det er provokerende, hvis medlemslande kan betale sig ud af mekanismen. Det viser, hvor langt medlemslandene stadig er fra en reel fordeling af ansvaret, siger Roberta Metsola.

Andre EU-parlamentarikere indleder derimod beskydningen fra en helt anden vinkel og protesterer mod tvangsmekanismer og pengeafpresning, fordi det ifølge udspillet skal koste 250.000 euro (knap 1,9 millioner kroner) per flygtning, som et land vil slippe for at modtage.

Jane Collins fra det britiske EU-modstanderparti Ukip er alarmeret over, at mistænkte terrorister - igen - er kommet ind i Europa som flygtninge.

To afghanere, der tirsdag blev anholdt af italiensk politi på mistanke om terrorplaner mod blandt andet London, har fået humanitær opholdstilladelse i Italien i henholdsvis 2011 og i sidste uge.

Flygtninge med et ægte behov for beskyttelse skal selvfølgelig have det, siger Jane Collins.

- Men det er ikke, hvad dette europæiske asylsystem handler om. Det handler om at tvinge lande til at modtage mennesker, der meget vel kan være terrorister, og idømme dem bøder, hvis ikke de gør det.

- Dette er endnu et eksempel på, hvorfor vores EU-medlemskab efterlader Storbritannien mindre sikker, og hvorfor vi vil være bedre stillet uden for, siger Jane Collins.

EU's migrationskommissær, Dimitris Avramopoulos, er glad for debatten, der ifølge ham viser, at der er behov for en reform af EU's asylsamarbejde, men at der er vidt forskellige holdninger holdninger til, hvordan reformen skal se ud.

/ritzau/